Tivadar napja van. | 2024.04.20

Nemzeti gyásznapot hirdettek Romániában a volt király feleségének halála miatt

2016-08-03 12:17:08

 

Nemzeti gyásznapot hirdettek Romániában Mihály volt király feleségének a halála miatt augusztus 13-ára, amikor a 92 éves korában elhunyt Anna hercegnőt eltemetik Curtea de Argesen, a román uralkodók hagyományos nyughelyén.

 

    A bukaresti kormány szerdai ülésén fogadott el határozatot erről. A köztársasági alkotmány nem tesz lehetővé állami temetést, a román védelmi minisztérium azonban már hétfőn jelezte, hogy a gyászszertartások helyszínein díszőrséget bocsát a királyi ház rendelkezésére. Romániában az államfőtől a pártelnökökig szinte minden fontos politikai tisztségviselő részvétét fejezte ki a királyi háznak, és méltatta a koronázatlanul is királynéként tisztelt, hétfőn elhunyt Anna hercegnőt.
    A 94 éves Mihály király - a második világháború korszakának egyedüli, még életben lévő volt államfője - szintén súlyos beteg, egy svájci kórházban kezelik leukémiával, és kétséges, hogy jelen lesz-e felesége temetésén. A volt király március elején közölte, hogy visszavonul a közélettől, és legidősebb lányát, Margit trónörökös hercegnőt tette meg a "korona őrének".
    A kommunizmus idején száműzött volt uralkodót valójában csak 1990 után ismerte meg a román közvélemény. A királyi pár csak néhány évvel a rendszerváltozás után térhetett vissza Romániába, ahol azóta több kastélyt és birtokot kaptak vissza a román államtól. 
    A Hohenzollern-dinasztiából származó, száműzött király Románia iránt tanúsított hűsége, az ország euro-atlanti integrációjának következetes támogatása és annak tudatosítása, hogy a királyság az ország függetlenségét jelképezi, egyre népszerűbbé tette a királyi családot az utóbbi évtizedekben. Egy idei felmérés szerint a románok 61 százaléka bízik a királyi házban, és 21 százalékuk a királysághoz való visszatérést is támogatná.
    A volt uralkodó előrehaladott kora miatt Romániában eddig tabuként kezelték a királyi család leendő nyughelyének témáját. A román uralkodókat eddig a Curtea de Argesen épült 16. századi kolostorban temették el, itt azonban nincs már hely, ezért 2009-ben egy új királyi székesegyházat kezdtek el építeni a településen, amely azonban még nem készült el teljesen. Az épületben már kialakítottak 24 kriptát: 12-őt a királyi család, másik 12-őt pedig az argesi ortodox püspökség számára.
    A Svájcban elhunyt Bourbon Anna pármai hercegnő hamvai augusztus 9-én érkeznek Romániába, ahol először a királyi családnak visszaszolgáltatott Peles-kastélyban, majd augusztus 11-én a - jelenleg szépművészeti múzeumként működő - bukaresti királyi palotában ravatalozzák fel.
    Augusztus 13-án Bukarestben római katolikus szertartással, Curtea de Argesen pedig ortodox szertartással búcsúztatják a hercegnőt, Mihály király felesége ugyanis katolikus volt, a román királyi család statútumának megfelelően azonban vállalta, hogy gyermekeit ortodoxnak kereszteli, és esküvőjük is 1948-ban ortodox szertartás szerint zajlott.