Emma napja van. | 2024.04.19

Görög miniszter: kell egy "B-terv" az EU-Törökország megállapodás bukásának esetére

2016-08-03 11:07:38

 

A görög bevándorlásügyi miniszter szerint ki kell dolgozni egy "B-tervet" arra az esetre, ha elbukik a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás.

 

    Jannisz Muzalasz a Bild című német lap online kiadásában szerdán idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy az athéni vezetés "nagyon aggódik" és úgy látja, "mindenképpen kell egy B-terv".
    A német kormánykoalíció pártjai között - szerdai nyilatkozatok alapján - nincs egyetértés az ügyben. A jobboldali CDU egyik tekintélyes politikusa, Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, hogy folytatni kell a megállapodás végrehajtását. 
    Kiemelte, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő belpolitikai tevékenységében "sok minden nincs rendben", a menekültválság ügyében kötött megállapodás viszont hozzájárul az emberkereskedők elleni küzdelemhez és a hárommillió törökországi szír menekült helyzetének javításához.
    Ezt a két témát - a török belpolitikai fejleményeket és a menekültügyi megállapodást - pedig nem szabad "összekeverni".
    Azonban a török állampolgárok nem kaphatnak uniós vízummentességet, ha országukban megsértik az emberi jogokat - jegyezte meg a CDU-s politikus.
    A koalíciós társ szociáldemokratáktól viszont (SPD) Bärbel Kofler, a kormány emberi jogi megbízottja egy lapinterjúban sürgette a megállapodás felülvizsgálatát. Mint mondta, a megállapodás előfeltétele a jogállamiság érvényesülése, ez azonban Törökországban "jelenleg nem biztosított", ezért "helytelen, ha kiszervezünk jogállami döntéseket" Törökországba.
    Az SPD-s politikus szerint a berlini vezetésnek át kell gondolnia, hogy milyen más megoldásokat lehet alkalmazni. Szóba jöhet például a közel-, és a közép-keleti térségben működő nagykövetségek kapacitásának növelése, hogy a menedéket kereső emberek ezeken a külképviseleteken nyújthassák be menedékkérelmüket - mondta az emberi jogi kormánymegbízott.
    Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapban hétfőn kijelentette, hogy ha az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország "arra kényszerül", hogy elálljon a menekültügyi megállapodástól. Aláhúzta, hogy az ankarai kormány konkrét menetrendet akar látni. "Ez jelentheti október elejét vagy közepét is - de a dátum lefektetését várjuk" - mondta.
    A megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. 
    A megállapodás arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, de Ankara nem teljesítette az EU 72 feltételének mindegyikét.