Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: a billegő államok döntenek

2016-08-03 06:56:47

 

Az Egyesült Államokban - a választási rendszerből következően - nem országosan választanak elnököt, hanem az egyes államokban, így döntő lehet, hogy az úgynevezett billegő államok melyik jelöltet támogatják majd - mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

 

    Arra a riporteri felvetésre, hogy néhány hete még a republikánus Donald Trump vezetett 6 százalékkal, nemrég viszont már a demokrata párti Hillary Clinton 9 százalékkal, a szakember úgy reagált: nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a közvélemény-kutatási adatok hullámzásából, mert még messze van a választás.
    Azzal kapcsolatban, hogy Texasban az egyetemeken immár engedélyezett a fegyverviselés, Magyarics Tamás azt emelte ki: éles ellentét van a fegyvertartást liberalizáló republikánus és a szigorítást szorgalmazó demokrata álláspontok között. A szabad fegyverviselést azonban támogatja a fegyverlobby, a sokmillió tagot számláló, befolyásos lövészegylet, ráadásul az amerikai Legfelsőbb Bíróság 2008-as értelmezése szerint a második alkotmány-kiegészítés is a szabad fegyverviselés jogát rögzíti.
    Az alkotmány-kiegészítések megváltoztatása nagyon bonyolult, a kongresszus kétharmadának és az államok háromnegyedének támogatása szükséges hozzá, és eddig csupán egyszer sikerült, a rövid életű alkoholtilalom eltörlésekor - tette hozzá a szakember.