Tivadar napja van. | 2024.04.20

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa átfogó ágazati stratégiát készített

2016-08-02 19:51:00

 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) - a Földművelésügyi Minisztériummal (FM) kötött Együttműködési megállapodásnak megfelelően - elkészítette a teljes magyar szőlő-bor ágazatot átfogó stratégiát - közölte a köztestület kedden az MTI-vel.

 

    A tájékoztatás szerint a HNT a stratégia első változatát széleskörű szakmai vitára bocsájtja.
    A stratégia megalkotását több egyeztetés sorozat előzte meg a termékpálya szereplőivel - szaporítóanyag termelőktől a borkereskedőkig. A cél ugyanis az volt, hogy minél több, az ágazat működését meghatározó szereplő szempontjai és elképzelései jelenjenek meg a dokumentumban.
    A stratégia megalkotásának fő feladata egy jövőkép felmutatása, egy út kijelölése a szőlészet-borászat szereplői számára, amely alapján az ágazat fenntartható, jövedelmező és vonzó a jövő generációi számára is. 
    A jelenleg véleményezésre megnyitott, a stratégiát ismertető dokumentumban a szakmai szervezet 13 cselekvési területet határozott meg a piacképes, fenntartható magyar szőlő- és bortermelés elérése érdekében. A megjelölt területek között szerepel többek között: a közösségi bormarketing operatív programjának és szervezeti rendszerének kialakítása; a piacilag átgondolt eredetvédelmi rendszer (termékleírások, termékpozícionálás) megalkotása; a vertikális koordináció, integráció és piacépítése; a pénzügyi fenntarthatóság biztosítása; a termőterületek csökkenésének megállítása; a hiteles minőség szavatolása.
    A HNT a nyílt párbeszéd jegyében bocsájtja széleskörű vitára az anyagot, mellyel kapcsolatban az ágazatban dolgozó gazdasági szereplők véleményét várja. 
    A stratégia megtalálható a HNT honlapján, a dokumentummal kapcsolatos észrevételeket és javaslatokat a strategia@hnt.hu e-mail címre várják ez év szeptember 1-ig - olvasható a közleményben.