Tivadar napja van. | 2024.04.20

Megkezdődött a IV. Kolorfesztivál

2016-08-02 06:39:17

Elstartolt az ország leghosszabb és legszínesebb összművészeti fesztiválja 2016 augusztus 1-jén.

Wahorn András, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Munkácsy-díjas alkotó

A IV. Kolorfesztivál első programjaként megnyílt Wahorn András szórakoztató, képzőművészeti-filozófiai kiállítása augusztus 1-jén a Mezey István Művészeti Központban. A tárlat az „Aki mer, az nyer!” címet viseli, melyet a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Munkácsy-díjas alkotó, Töttös Kata festőművésszel készített. Soha, talán a festészet világtörténetében hasonló bátorságról nem tett tanúbizonyságot alkotó kedvű szerelmespár, hogy egy vászonra helyezzék gyökeresen különböző világuk attribútumait. Nem csak odahelyezik, de méltán helyezik oda azokat, mivel ahogy azt mindenki láthatja majd: van értelme.

Wahorn András alkotó (b), Töttös Kata festőművésszel (k) és Szitka Péter Kazincbarcika polgármesterével (j)

Wahorn kezdettől fogva nem csupán az ecsetek rabja, hanem az önkifejezés számtalan eszközének ismertetője, felhasználója, mestere is egyben. Egyetlen médium sem szippantotta be élete során teljesen, hanem szabadon szárnyaló helikopterként hol a film, hol a zene, a filozófia, a festészet vagy a költészet felfedezhetetlen vidékeire száll le rövid időre, mint nektárt gyűjtögető méhecskeművész. Így aztán a felszín felett lebegve átlátja a tájat nagyon. Nem vált egy dolog mesterévé, ő a mindenség ismertetője.
Wahorn András augusztus 8-án a „Kul-túra” elnevezésű kiállításmegnyitó-sorozat részeként saját tárlatát vezeti majd. A 17 órakor kezdődő képzőművészeti esemény során számos kiállítás és street art alkotás is látható, melynek rejtelmeibe Somodi-Hornyák Szilárd művésztanár kalauzolja az érdeklődőket.

Wahorn András tárlata augusztus 20-áig díjtalanul látogatható hétköznap 10.00-18.00 között.