Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egyre több német vásárol gázfegyvert

2016-07-31 17:48:00

 Németországban egyre többen vásárolnak gázpisztolyt és váltják ki a fegyver tartásához szükséges engedélyt, és erősödik a félelem a terrortámadásoktól.

    A Welt am Sonntag című vasárnapi lap a szövetségi belügyminisztérium kimutatása alapján azt írta, hogy az idei első fél évben 49 százalékkal emelkedett a gáz- vagy riasztófegyver tartásához szükséges engedélyek száma (Kleiner Waffenschein, KWS), június végén 402 301 ilyen engedélyt tartottak nyilván, szemben az egy évvel korábbi 269 889-cel.
    A települési bontású adatok is jelzik az önvédelem felé fordulás trendjét, így Kölnben és a szomszédos Leverkusenben július végéig 3273 KWS-t váltottak ki, ami csaknem hatszoros növekedés a tavaly egész évben regisztrált 547-hez képest. Az idei engedélyek nagyjából felét januárban igényelték, a nők ellen szilveszterkor elkövetett szexuális támadások és rablások után, azóta a kérelmek száma nagyjából a tavalyi duplájának felel meg.
    A tavaly novemberi párizsi merényletsorozat óta a terrortámadásoktól való félelem is erősödik Németországban, és az aggodalom az utóbbi napok hazai támadásai révén még inkább jellemző a lakosságra. A YouGov közvélemény-kutató intézet vasárnapi lapokban ismertetett kutatása szerint a németek 75 százaléka tart attól, hogy halálos áldozattal járó iszlamista terrorcselekmény történhet az országban.
    Azonban a többség nem akar változtatni életvitelén; mindössze 14 százalék számolt be arról, hogy az utóbbi három hónapban legalább egyszer azért nem szállt buszra vagy vonatra, mert terrortámadástól tartott, és ugyancsak 14 százalék mondta, hogy a terrorveszély miatt nem megy koncertre vagy más tömegrendezvényre.
    Gázfegyvert vagy riasztófegyvert szabadon lehet vásárolni Németországban, de viselésük a tulajdonos otthonán kívül  engedélyköteles. A szigorítást 2003-ban vezették be, iskolai ámokfutások hatására. A KWS-t csak büntetlen előéletű és szenvedélybetegségektől mentes igénylők kaphatják meg.
    A július 18-i würzburgi és 22-i ansbachi támadás az eddigi adatok szerint iszlamista terrorcselekmény volt. Az elkövetők meghaltak és összesen húszan megsebesültek. A tettes mindkét esetben Németországba menekültként érkezett ember volt.