Emma napja van. | 2024.04.19

Mézeskalács fesztivál Debrecenben

2016-07-31 06:04:48

 

Megkezdődött 9. Mézeskalács-fesztivál szombaton Debrecen, a rendezvény célja, hogy ápolja a mézeskalács-készítés több évszázados hagyományát - mondta az esemény szombati megnyitóján a város alpolgármestere. 

 

    Komolay Szabolcs arról beszélt, hogy Debrecen történelme az évszázadok során rengeteg értéket teremtett, és ezek között a kézműves hagyományok meghatározóak. A mézeskalács-készítés a 18. századtól van jelen a városban, és fontos cél, hogy ezt a hagyományt ne csak a múzeumok őrizzék, hanem a mézkészítéshez kötődő mesterségeket a fesztivál segítségével is megismerhessék az emberek - tette hozzá.     A fesztivál három küldetést is teljesít a rendező Déri Múzeum igazgatója elmondása szerint. Egyrészt továbbviszi a mézeskalács-készítés hagyományát, amely a 18. századtól Közép-Európában Dél-Németországtól Brassóig meghatározó volt, másrészt bemutatkozási lehetőséget nyújt a jelenlegi mestereknek - hangsúlyozta Angi János. Ugyanakkor gondot fordítottak arra, hogy valódi fesztivál legyen a rendezvény - tette hozzá.     A vasárnap estig tartó eseményen kirakodóvásár, népi játszótér, kézműves foglalkozások, gyermekszínházi előadás, bábjáték, népzenei együttesek koncertjei várják az érdeklődőket a debreceni Déri téren.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó