Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ironman 70.3 - Kétezer induló a budapesti versenyen

2016-07-28 11:00:43

 

Közel kétezer versenyző nevezett a szombati Ironman 70.3 Budapest triatlon viadalra.

 

    Az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy rajthoz áll többek között Kropkó Péter 51-szeres Ironman, aki szakmai vezetője is a viadalnak; a kazah Alekszandr Vinokurov, a 2012-es londoni olimpia kerékpáros mezőnyversenyének aranyérmese és a 2006-os Vuelta a Espana győztese; a spanyol Iván Rana, világ- és Európa-bajnok triatlonos; valamint váltóban Miklós Edit alpesi síző.
    "Fantasztikus élmény lesz Ivánnal és a többi kiváló sportolóval együtt versenyezni. Örülök, hogy visszatérhetek a versenyzéshez, és büszke vagyok, hogy Budapest 2024-es pólóban küzdhetek, képviselve és támogatva ezzel a budapesti olimpiai pályázatot" - hangsúlyozta Kropkó Péter, aki több mint tíz év kihagyás után versenyez újra. Hozzátette, a 70.3-as mellett többek között olimpiai távú 5i50 Budapest versenyt, valamint Irongirl viadalt is rendeznek a hétvégén, összesen mintegy tízezer résztvevővel.
    Kropkó Péter elmondta, Budapest pályázik a 2018-as Ironman 70.3 világbajnokság megrendezésére, ezért is fontos a mostani jó versenyrendezés.
    "Nagyszerű lehetőség Magyarországnak a harmadik Ironman verseny megrendezése, amely a sport, turizmus, kultúra összekötésére, szerves együttlétére épít" - emelte ki L. Simon László országgyűlési képviselő, az esemény fővédnöke. Kifejtette: az Ironman 70.3 Budapest versenyen a profik mellett az amatőrök, lelkes sportolni vágyók is részt vehetnek.
    "Ez a legfontosabb abból a szempontból, hogy ne csak a versenysportnak legyen utánpótlása, hanem az egészségmegőrzés jegyében mozgóknak is. Olyan sportról van szó, ami különösebb anyagi befektetés és technikai háttér nélkül űzhető egy bizonyos szinten." - tette hozzá.
    L. Simon László kifejtette, a turizmuson keresztül egy nemzetközi rangú sportesemény nagyban hozzájárul a gazdaság növekedéséhez.
    "Ráadásul egy ilyen versenyen olyan helyekre jutnak el a versenyzők és nézők, amelyek hozzájárulnak kulturális örökségeink, értékeink népszerűsítéséhez." - fogalmazott.
    A harmadszor sorra kerülő Ironman 70.3 Budapest 1,9 km úszásból, 90 km kerékpározásból és 21,1 km futásból áll.
    Az Ironman 70.3-as versenyzői szombaton 9 órától rajtolnak el a Kopaszi gáton, az 5i50 viadalt vasárnap 10 órától, az Irongirlt vasárnap 15 órától rendezik.