Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vihar - 167 helyszínen avatkoztak be a tűzoltók

2016-07-27 12:12:09

 

A keddi viharok nyomán a katasztrófavédelem tűzoltóegységei Budapesten és tizenöt megyében százhatvanhét helyen avatkoztak be, négy helyen pedig összesen háromezer homokzsákkal védekeztek a víz ellen - közölte szerdán a honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

 

    Kedden országszerte vízfolyások, patakok áradtak meg és árkok öntöttek ki. A vihart villámcsapások kísérték, amelyek lakóépületekben is okoztak károkat.
    A tájékoztatás szerint kedden délelőtt a Veszprém megyei  Kapolcson átfolyó patak vize duzzadt fel és lépett ki medréből, elárasztva ezzel Kapolcson három, Taliándörögdön egy udvart. A helyszínre érkező tűzoltók a patak medrét két munkagép segítségével kikotorták, amelynek köszönhetően a vízszint gyorsan apadni kezdett. Megelőző intézkedésként egy kétezer homokzsákból álló gátat is építettek Kapolcson.
    A viharral és a heves esőzéssel összefüggő káresetek miatt tizenkilenc alkalommal riasztották a tűzoltókat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az egységeknek legtöbbször útra dőlt fákat és lehasadt ágakat kellett eltávolítani. Felsőregmecen nagy méretű faág szakította le a villanyvezetéket, Gagyvendégiben, Ózdon és Szerencs külterületén útra dőlt fa, míg Mezőzomboron egy kidőlt villanyoszlop okozott forgalmi akadályt. Tokajban és Dobrádon egy családi ház pincéjéből, Szegiben egy garázsból, Bodrogkeresztúrban egy borászati pincészetből távolították el a felgyülemlett csapadékot a tűzoltók. Szerencsen a Késmárk utcában villámcsapás következtében kigyulladt egy hétvégi ház. A lángoló épületet a tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával eloltották,  senki sem sérült meg.
    Komárom-Esztergom megyében az Esztergomból Pilisszentlélek felé vezető, a Pilisben kanyargó hegyi szerpentinen közlekedő autósok jelezték a rendőrségen keresztül a tűzoltóságnak, hogy a falu fölötti útra egy nagyobb fa dőlt. Az esztergomi tűzoltók  az ötméteres kidőlt fát eltávolították az úttestről.
    Heves megyében hat esetben riasztották a tűzoltókat. Hatvanban, Turán és a 25-ös számú főúton dőltek fák az úttestre fák, Hatvanban még egy villanyvezetékre is.
    Zalában kedden három esetben, Türjén és Szalapán kellett beavatkozni a tűzoltóknak. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esővíz egy  élelmiszerbolt raktárát és pincéket öntött el; a tűzoltók a vizet kiszivattyúzták - közölte az OKF.