Gedeon napja van. | 2024.03.28

Enyhén csökkent a francia fogyasztók bizalma júliusban

2016-07-27 08:46:05

 

Enyhén csökkent júliusban - már a második egymást követő hónapban - a francia fogyasztók bizalma a francia statisztikai hivatal (Insee) szokásos havi felmérésének szerdán közölt eredményei szerint. A felméréshez szükséges adatok 98 százalékát még a július 14-i nizzai terrortámadás előtt gyűjtötték össze.

 

    A júniusi 97 pontról 96 pontra süllyedt a fogyasztói bizalmi index, de így is a 100 pontos hosszú távú átlag közelében maradt. Elemzők stagnálásra, 97 pontra számítottak.
    Az index 2001 januárjában 125 ponton érte el rekordértékét, és 2013 májusában és júniusában állt mindenkori mélypontján, 79 ponton. Idén májusban 98 pontra emelkedett az értéke, ennél jobb eredményt utoljára 2007 októberében mértek, akkor kereken 100 ponton állt a mutató.
    Az alindexek többsége alig változott. Némileg romlott a háztartások véleménye múltbeli pénzügyi helyzetükről és jövőbeni megtakarítási képességükről, miközben a jelenlegi és a jövőbeni életszínvonal megítélésében kissé optimistábbakká váltak a megkérdezettek. Valamelyest emelkedett júliusban is a munkanélküliségtől való félelem, miután májusban még a munkanélküliség miatt aggódók aránya nyolcéves mélypontra esett.
    Az árszínvonal megítélését illetően kicsit több háztartás érzi úgy, hogy az árak csökkentek, viszont emelkedett azok aránya, akik attól tartanak, hogy középtávon növekedni fognak az árak.