Auguszta napja van. | 2024.03.29

EB: Erdogan állításaival ellentétben az unió teljesíti a pénzügyi kötelezettségvállalásait

2016-07-26 16:23:00

A török elnök előző napi állításaival ellentétben az Európai Unió  eleget tesz pénzügyi kötelezettségvállalásainak és nagyban hozzájárul a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek ellátásához - hangsúlyozta Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője kedden Brüsszelben.

    "Az Európai Unió teljesíti a vállalásait, az ezzel ellentétes állítások nem igazak" - mondta újságírói kérdésre válaszolva a bizottsági szóvivő. 
    Sajtótájékoztatóján Szkínász elmondta, hogy a felajánlott 3 milliárd euróból mintegy 740 millió eurót már elkülönítettek a törökországi menekültek számára. Nevük elhallgatását kérő uniós tisztségviselők ugyanakkor arról számoltak be, hogy ebből az összegből még csak 105 millió eurót utaltak át ténylegesen.
    A szóvivő kijelentette, hogy Brüsszel még a hónap vége előtt újabb 1,4 milliárd eurót fog jóváhagyni a Törökországban tartózkodó menekültek ellátására és az őket befogadók támogatására, kiemelte azonban, hogy ezeket a pénzeket nem az ankarai kormány kapja.
    Szkínász hangsúlyozta, hogy a törökországi fejlemények dacára az Európai Unió továbbra is teljesíteni fogja a felek közötti migrációs egyezményben foglaltakat, s bízik benne, hogy Ankara is így fog tenni.
    Recep Tayyip Erdogan török államfő arról beszélt egy hétfői televíziós interjúban, hogy az unió nem tartja magát a márciusban kötött migrációs megállapodáshoz és nem folyósítja a menekültek ellátásához megígért támogatásokat. Azt mondta, hogy Törökország eddig mindössze 1-2 millió eurót kapott meg a beígért támogatásból.
    "Az európai kormányok nem őszinték" - fogalmazott Erdogan az ARD német közszolgálati televíziónak adott interjújában.
    A március 18-án kötött EU-török megállapodás értelmében Törökország visszafogadja a területéről Görögországba érkező menekülteket, cserébe első körben 3 milliárd euró hozzájárulást kap a menekültek ellátásához, és az unió befogad ugyanannyi szíriai menekültet, amennyi a megállapodás életbe lépésétől számítva illegálisan átkel a görög-török uniós külső határon.