Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hiányosságokat tárt fel az ÁSZ vizsgálata a salgótarjáni megyei kórházban

2016-07-26 12:38:00

 Hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház belső kontrollrendszerében, valamint pénzügyi és vagyongazdálkodásában is. Az ellenőrzés nyomán 41 javaslatot fogalmaztak meg a főigazgatónak, akinek ezek alapján harminc napon belül intézkedési tervet kell készítenie - tájékoztatta az ÁSZ kedden az MTI-t.

    A salgótarjáni intézmény 2011 és 2014 közötti gazdálkodását vizsgálva a számvevőszék megállapította, hogy a főigazgató által kialakított irányítási rendszer nem biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást, a felelősségi körök érvényre jutását, továbbá a főigazgató nem teljes körűen és nem szabályszerűen jelölte ki a gazdálkodási jogkörök gyakorlóit - áll a közleményben.
    Az ellenőrzés azt is feltárta, hogy a kórház több esetben szabálytalanul folytatott le közbeszerzési eljárást, 2012-től hatályos vagyonkezelési szerződése pedig nem felel meg a törvényben előírt tartalmi követelményeknek. 
    A vizsgálat szerint nem volt megfelelő a mérlegben kimutatott eszközök és források nyilvántartása és értékelése. Az üzembe helyezést nem dokumentálták, míg az eszközök bekerülési értékét több esetben a törvény és a belső szabályzat előírásaitól eltérően állapították meg. 
    Az ÁSZ az emberi erőforrások miniszterének kettő, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatójának egy, a kórház főigazgatójának 41 javaslatot fogalmazott meg.
    A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház Nógrád megyére kiterjedően látja el a járó- és fekvőbetegek diagnosztikus és terápiás szakorvosi ellátását, rehabilitációját és követéses gondozását. 2014-ben 550 aktív és 110 krónikus ágya volt, a szakrendeléseken az éves betegforgalom több mint 490 ezer ember volt.
    Az irányító szervi hatásköröket 2011. december 31-ig a Nógrád Megyei Közgyűlés, 2012. május 13-ig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, 2012. május 14-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) gyakorolta. Egyes fenntartói, irányítói jogok gyakorlását a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) vette át, amelyet 2015. március 1-jétől Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK) hívnak.
    Az ÁSZ azt is közölte: mivel a kórházak meghatározó súlyt képviselnek a közpénzek felhasználásában és az állami vagyonnal való gazdálkodásban, a számvevőszék kiemelten fókuszál ezek ellenőrzésére. 2016 első felében kilenc kórház ellenőrzését fejezték be a számvevők.