Márk napja van. | 2024.04.25

Trócsányi: példaképekre van szükségük a ftataloknak

2016-07-26 07:32:00

 

Példaképekre, álmokra és önbizalomra van szükségük a fiataloknak - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter hétfőn a Békés megyei Doboz-Szanazugban, az állami gondoskodásban élő fiatalok országos találkozóján. A civil kezdeményezés nyomán létrejött úgynevezett Ágota-tábort huszadik alkalommal rendezik meg, a rendezvényre ezúttal hétszáz fiatalt hívtak meg.

 

    A miniszter az állami gondoskodásban élő fiatalokat köszöntve hangsúlyozta: önbizalom és álmok nélkül nem lehet élni, ám ezek eléréséhez tenni, tanulni is kell. Hozzátette: a táborban lévők egy közösséget alkotnak, akik számíthatnak egymásra, miként a kormány és az állam támogatására is.
    Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára arról beszélt: az Ágota-tábor jó példája annak, hogy van kiút, van lehetőség a kitörésre a nehéz helyzetben lévőknek, a család nélkül felnőni kénytelen fiataloknak. Az Ágotához hasonló közösségi kezdeményezések ennek hitét adják vissza, amelyre a nemzetnek nagy szüksége van, a kormány ezért támogatja az ilyen kezdeményezéseket - hangsúlyozta.
    Lengyel Györgyi, az Emmi közigazgatási államtitkára úgy fogalmazott, a tábort úgy építik fel, hogy a gyerekek érezzék, "az egész több, mint a részek összessége".
    Fülöp Attila, az Emmi nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerint az Ágota jó példa arra, hogy "erős hittel, akarattal és kötődéssel sok mindent el lehet érni" és lehet "szoros elkötelezettséget" kiépíteni. Hozzátette: követendő példának tartja, hogy az egyházak szociális feladatokat látnak el, és - mint megjegyezte - erre 2010 óta egyre több példa akad. (Az Ágota Alapítványt a Szeged-Csanádi Egyházmegye tartja fenn és támogatja.)
    Kothencz János, az Ágota alapítvány megálmodója és létrehozója, az országos találkozó vezetője - aki maga is állami gondoskodásban nőtt fel - úgy fogalmazott, a húsz év alatt nap mint nap megtapasztalták, hogy a felnőtteknek is van mit tanulniuk a gyerekektől, és hogy "a csodák, amelyeket keresünk, körülöttünk vannak".
    Az Ágota alapítvány 1996 óta Magyarország összes megyéjében támogat gyermekotthonokat, árva és családból kiemelt gyermekeket, veszélyeztetett fiatalokat, összesen csaknem tízezer embert.
    A július 31-ig tartó találkozóra kiadott közlemény szerint a huszadik - a Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató módszertani intézményével közösen szervezett - táborba csaknem minden megyéből érkeztek család nélkül élő gyermekek.
    Az országos találkozón élményprogramokkal, azokba ágyazott szakmai és terápiás foglalkozásokkal teremtenek lehetőséget a fiataloknak egymás megismerésére, saját értékeik tudatosítására. A gyermekek olyan beszélgetésen is részt vehetnek, amelyek saját életük aktuális problémáit és az ezekre adható válaszokat tematizálják, segítve ezzel is "a társadalomba való hazatalálásukat".
    A kétszázötven önkéntes segítő közreműködésével zajló tábor célja a további programokon - vetélkedőkön, sportprogramokon, kézműves és készségfejlesztő foglalkozásokon, koncerteken, strandoláson és bemutatókon - keresztül is az, hogy a fiatalok megtapasztalják: a korábbi nehézségeik ellenére, érdemeiktől függetlenül is elfogadható és szeretetreméltó emberek.