Emma napja van. | 2024.04.19

Szíriából hazatérő radikális iszlamistát tartóztattak le Szarajevóban

2016-07-25 18:39:00

Egy Szíriából hazatérő 19 éves radikális iszlamistát tartóztattak le a szarajevói repülőtéren a hatóságok - közölte hétfőn a bosznia-hercegovinai határőrség.

    Sajtóértesülések szerint Almir Dzinicről van szó, aki 2014 óta tartózkodott Szíriában és az Iszlám Állam (IÁ) oldalán harcolt, ahova 17 évesen távozott. A fiatal dzsihadistát még szombaton tartóztatta le a rendőrség, miután Szarajevóban leszállt az Isztambulból érkezett repülőgépről. A bíróság korábban már elfogató parancsot adott ki ellene "terrorista csoportok szervezéséért". Dzinic Szíria előtt Osván, a boszniai radikális iszlamisták egyik központjában tartózkodott. A helységből korábban rendszeresen távoztak fiatal radikális iszlamisták, hogy részt vegyenek a szíriai összecsapásokban.
    Bosznia-Hercegovina 2014-ben fogadta el a törvényt, amely tiltja a részvételt külföldi harcokban. Eszerint a határokon túl harcoló boszniai zsoldosokat tíz évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják. Öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetők azok, akik katonai vagy félkatonai alakulatokat szerveznek külföldi harcokra, illetve felkészítik, kiképzik az önkénteseket. Továbbá négy évre ítélhetők azok, akik nyilvánosan vagy a médián keresztül a külföldi harcokban való részvételt népszerűsítik.
    A 3,8 milliós balkáni országban a lakosság mintegy 40 százaléka muszlim, de nem tartozik annak szélsőséges ágához. A szíriai harcokban azonban bizonyítottan több tucat, a hivatalos adatok szerint mintegy 130 bosznia-hercegovinai harcol a szélsőséges iszlamista szervezetek soraiban. Közülük 45 meghalt a harcmezőkön, 50 pedig már hazatért.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó