Gedeon napja van. | 2024.03.28

Czibere: a kormány folyamatosan fejleszti az ingyenes szünidei gyermekétkeztetést

2016-07-25 12:43:42

 

A kormány elkötelezett a társadalmi felzárkózási stratégia folyamatos fejlesztése mellett, így az ingyenes szünidei gyermekétkeztetésre fordítható összeget is emelik - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn Orosházán.

 

    Czibere Károly az orosházi Eötvös József Katolikus Iskolában, a nyári gyermekétkeztetési program félidejében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a tavalyi 3 milliárd forint helyett idén 5,3 milliárdot fordítanak a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek tavaszi, nyári, őszi és téli tanítási szünetekben - összesen hetven szünidei napon át - történő étkeztetésére. Jövőre ez az összeg tovább nő, 6,7 milliárd forintra.
    Az MTI kérdésére válaszolva az államtitkár közölte, az 1,4 milliárdos pluszforrás egy "biztonsági tartalék" lesz a 2017-es költségvetésben, azt akár a minőség további javítására, akár még több gyermek ellátására tudják fordítani.
    Czibere Károly kifejtette: a tavalyi 440 forint helyett idén 570 forintra nőtt a napi támogatási összeg, amelyből így jobb minőségű, táplálóbb ételt lehet készíteni. A módosítást a helyszíni tapasztalatai alapján sikeresnek nevezte, úgy látja, kevés gyerek kér repetát, jóllakik a normál adaggal.
    Szólt arról, hogy tavaly 142 ezer gyermek étkezett ingyenesen a nyári szünidőben, de akkor még nem volt ez kötelező feladat az önkormányzatok számára. Idén 208 ezer gyerek jogosult arra, hogy a nyári szünet hétköznapjain ingyen ebédet kapjon, ám ezt a szülőnek kérvényeznie kell. Elmondta, a szülők vagy a gondozók még most, a program félidejében is beadhatják a kérvényt az önkormányzatokhoz.
    Ősszel kiértékelik, ténylegesen hány önkormányzatot és gyermeket ért el a program - jelezte az államtitkár.
    Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP), Orosháza polgármestere elmondta: a kormányzati támogatáson felül az önkormányzat 12 millió forintot biztosít arra, hogy a városban a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, 3-18 éves gyerekek is ingyen kaphassanak napi egyszeri meleg ételt.
    Hozzátette, így a tavalyi 400 gyermek helyett 940-en jogosultak az ellátásra, ebből jelenleg 529-en veszik igénybe az ingyenes étkezést.
    Czibere Károly "példaértékűnek és mintának" nevezte az orosházi önkormányzat hozzáállását, a város szerinte nemcsak feladatnak, hanem ügynek tekinti az ingyenes gyermekétkeztetést.
    Január óta az önkormányzatoknak kötelező biztosítaniuk az ellátást. A helyhatóságok 80-85 százalékának az állam teljes egészében megtéríti az ingyenes gyermekétkeztetés költségeit, csak a magas iparűzési adót elérő településektől kér eltérő mértékű önrészt.