Gedeon napja van. | 2024.03.28

Müncheni lövöldözés - Az ámokfutó barátja tudhatott a tervezett vérengzésről

2016-07-25 11:39:44

 

A müncheni ámokfutás elkövetőjének őrizetbe vett barátja tudhatott a vérengzés tervéről -  közölték a nyomozás vezetői hétfőn a bajor tartományi fővárosban.

 

    Az ámokfutó vasárnap este őrizetbe vett 16 éves afgán állampolgárságú barátja egy mobiltelefonos azonnali üzenetküldő szolgáltatással folytatott üzenetváltás rekonstrukciója alapján valószínűleg találkozott az ámokfutóval a lövöldözés helyszínének közelében röviddel a vérengzés kezdete előtt. 
    Valószínűleg azt is tudta, hogy az ámokfutónak van egy lőfegyvere. Mindennek alapján feltételezhető, hogy "tudott valamit" a tervezett vérengzésről - mondta Thomas Steinkraus-Koch müncheni ügyész.
    Az ámokfutó barátja a péntek esti lövöldözés után önként jelentkezett a rendőrségnél. Azért vették őrizetbe, mert tanúvallomásában ellentmondásokat mutattak ki. Megállapították, hogy megpróbálta törölni telefonjáról az üzenetváltást. Bűncselekmény feljelentésének kötelezettsége elmulasztásával gyanúsítják, és hétfőn kezdeményezték letartóztatását.
    A 18 éves német-iráni kettős állampolgár elkövető és barátja egy kórház pszichiátriai osztályáról ismerték egymást, ahol tavaly mindketten
fekvőbetegek voltak. A későbbi ámokfutó bizalmába fogadta az afgán fiút, a többi között elmondta neki, hogy gyűlöli az embereket, erőszakos cselekményekről fantáziál és rajong a norvég Anders Behring Breivikért, a 77 halálos áldozatot követelő utoyai mészárlás és oslói pokolgépes robbantás elkövetőjéért - mondta Thomas Steinkraus-Koch.
    Az ámokfutó péntek este München északi részén, az Olympia bevásárlóközponttal (OEZ) szemben lévő gyorsétteremben, illetve előtte és az OEZ-ben agyonlőtt 9 embert, majd végzett magával.
    Hétfőn a 35 sebesült közül már egy sem volt életveszélyben, a bevásárlóközpontot pedig újra megnyitották.