Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: a feltorlódás nyomásgyakorlás

2016-07-25 06:26:02

Nyomás-

gyakorlást jelent, részben az embercsempészek részéről, ha újra és újra ezrek torlódnak fel például a magyar-szerb határon - jelentette ki a Migrációkutató Intézet Főigazgatója hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

    Ez humanitárius szempontból sem szerencsés, ezt jól mutatja a görög-macedón határon korábban Idomeninél kialakult helyzet, ahol humanitárius katasztrófa alakult ki - közölte Orbán Balázs.
    Úgy vélekedett: ugyan a balkáni útvonalon az államok törekednek a határok lezárására és erről szól az EU-török megállapodás is, ám a migránsok mégis megtalálják a réseket, és időről időre feltorlódnak - emlékeztetett azzal kapcsolatban, hogy a szerb-magyar határon újra több mint kétezer migráns vár arra, hogy továbbindulhasson Nyugat-Európába.
    Ezzel együtt a balkáni útvonalon nem tapasztalható egyelőre olyan mértékű menekülthullám, mint az elmúlt évben - fűzte hozzá.
    Arról is szólt: abban egyetértés mutatkozik az EU-ban, hogy az érkezők számát csökkenteni kell. 
    Ám amíg a nyugat-európai országok szerint évi 300-500 ezer migránst érdemes megtartani, a visegrádi négyeknek az az álláspontja, hogy a migrációt teljesen meg kell állítani - mondta Orbán Balázs.