Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2016-07-22 15:46:00

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Európa időjárását ciklonális rendszerek, illetve helyi hatások alakítják. Már napok óta a Kelet-európai-síkság térségében örvénylő ciklon okoz Ukrajnában, Fehéroroszországban és Oroszország európai területén változékony, felhős, több alkalommal csapadékos időt. A ciklon áramlási rendszerében a meleg levegő egészen az északi szélességekig feljutott, az Ural előterében is a legmelegebb órákban 28, 32 fokot mérnek. Ciklon alakítja a Brit-szigetek, Franciaország és a Benelux-államok időjárását is. A két ciklon között - jellegtelen nyomási mezőben - helyi hatásokra az Alpok és a Kárpátok térségében is kialakulnak záporok, zivatarok, de emellett meleg, nyári az idő. A legmelegebb azonban továbbra is Dél-Spanyolországban van, ahol 38, 40 fokig emelkedik délutánra a hőmérséklet. Szombat estig a Kárpát-medencében is folytatódik a meleg, de szórványosan kialakuló záporokra, zivatarokra is számíthatunk.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig:
    ---------------------------------------------------

    A több-kevesebb napsütés mellett térben és időben változó felhőzetre számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, szélerősödés zivatarok környezetében lehet.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul, a melegebb a nagyvárosokban, valamint a vízpartokon várható.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 28 és 33 fok között valószínű.