Gedeon napja van. | 2024.03.28

A távhűtés elszámolásának a tényleges fogyasztáson kell alapulnia

2016-07-22 12:23:00

 

A távhűtési szolgáltatás elszámolásának a tényleges energiafogyasztáson kell alapulnia - a Magyar Közlönyben pénteken közzétett kormányrendelet szerint hiteles hűtési mennyiséget mérő eszközt kell felszerelni a szivattyúnál vagy a csatlakozási pontnál, ha az épület hűtését távhűtési hálózatról, vagy több épületet kiszolgáló központi rendszerből biztosítják.

 

    A rendelet szabályozza az egyedi fogyasztásmérők alkalmazásának lehetőségét is, illetve a számlázással kapcsolatos teendőket. 
    Egyebek közt előírja, hogy a távhűtési szolgáltatónak biztosítania kell a pontos és tényleges fogyasztáson alapuló számlázási adatokat, és az elszámolási időszak nem haladhatja meg az egy évet.
    A számlán szerződés és szerződésmódosítás megküldésekor a távhűtési szolgáltatónak közölnie kell a független fogyasztói tanácsadó központok, egyéb intézmények elérhetőségét, ahol a felhasználó tanácsot kérhet a lehetséges energiahatékonysági intézkedésekről, az energiafogyasztás referencia értékeiről, és a használt készülék fogyasztáscsökkentést eredményező műszaki jellemzőiről.
    A kormányrendelet szerint a távhűtési szolgáltató a számlainformációkat, a fogyasztási adatokról szóló tájékoztatást a végső felhasználó számára díjmentesen biztosítja.