Auguszta napja van. | 2024.03.29

Greenpeace: a kínai városok egyharmadában nőtt a légszennyezés

2016-07-21 12:59:00

 

A kínai városok nagyjából egyharmadában nőtt a levegőszennyezettség az idei második negyedévben, éves összehasonlításban - adta hírül csütörtökön a South China Morning Post című hongkongi lap a Greenpeace nemzetközi természetvédelmi és környezetvédelmi szervezet jelentésére hivatkozva.

 

    Április és június között 103 városban romlott a levegő minősége, ez a megfigyelt városok csaknem 30 százalékát jelenti. A Greeenpeace munkatársai a kínai környezetvédelmi tárca nyilvánosan elérhető adataiból dolgoztak.
    Sanghajban, a kelet-kínai metropoliszban például az adott időszakban az egészségre legveszélyesebb, 2,5 mikron, vagy annál kisebb átmérőjű finom porszemcsék mértéke (PM2,5) 6,1 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábban mértnél.
    Az általában sokkal szennyezettebb levegőjű Pekingben a PM2,5 koncentrációja csökkent ugyan éves bázison, de abszolút értékben köbméterenként még így is több mint 10 milligrammal volt magasabb a sanghajinál.
    "Mára világosabbá vált, mint valaha, hogy a légszennyezettség és a nehézipar szénfelhasználása között közvetlen összefüggés van" - állapította meg közleményében a szervezet kelet-ázsiai kampányokért felelős vezetője, Tung Lien-szaj.
    Ezzel arra utalt, hogy a kínai gazdaság strukturális átalakítására tett eddigi erőfeszítések egyelőre nem hoztak jelentős eredményeket a környezet állapotában. A szervezet adatai szerint a világ 2400 széntüzelésű erőműjéből 1171 Kínában van.
    A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közelmúltban kiadott jelentése szerint Kínában átlagosan két évvel rövidíti meg a születéskor várható élettartamot a szmog és évente körülbelül egymillió ember idő előtti haláláért felelős.