Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kvótareferendum - Elkészült a népszavazás hirdetménye

2016-07-19 15:10:00

 

Elkészült az október 2-i népszavazás hirdetménye, a plakátokat kiszállították a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik - közölte az MTI érdeklődésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI) kedden.

 

    Az NVI kiemelte: amikor ismertté vált a választás időpontja, haladéktalanul intézkedtek a 44 825 hirdetmény elkészítéséről, és a napokban ki is szállították a helyi választási irodákhoz.
    A hirdetmény a korábbi választásoknál már megszokott módon a legfontosabb információkat tartalmazza, és a következő napokban minden településen megjelenik majd a közterületeken.
    A nemzetiszínű keretbe foglalt hirdetmény tartalmazza egyebek mellett a népszavazás napját és a szavazással kapcsolatos információkat is: tájékoztatást ad arról, hogy magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár csak személyesen szavazhat, és aki a szavazás napján Magyarországon, de a lakóhelyétől eltérő településen (vagy fővárosi kerületben) szeretne szavazni, az ezt szeptember 30-án 16 óráig kérheti.
    A szavazás napján külföldön tartózkodó választók szeptember 24-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. A hirdetmény tájékoztatást ad arról is, hogy a kérelmeket a www.valasztas.hu oldalon, levélben vagy személyesen lehet benyújtani.
    Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a kormány népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótáról. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" A kormányfő indoklása szerint a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést nem lehet elvenni az Országgyűléstől, az ügyben a magyar parlament megválasztott képviselőin kívül senki más nem dönthet. Az Országgyűlés május 10-én rendelte el az országos népszavazást, amelyet azután Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki.