Auguszta napja van. | 2024.03.29

Varga Mihály: a kormány támogatja a valós piaci teljesítményt

2016-07-19 12:18:25

 

A magyar kormány erőteljesen támogatja a valós piaci teljesítményre és fejlődésre képes hazai nagyvállalatokat abban, hogy megőrizzék és erősítsék elért pozíciójukat - mondta a nemzetgazdasági miniszter kedden Tégláson, a Hajdu cégcsoport központjában.

 

    Varga Mihály bejelentette: a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében 680 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti a Hajdu vállalatcsoporthoz tartozó Hajdu Hajdusági Ipari Zrt. és a Hajdu Autótechnika Ipari Zrt. mintegy 2,5 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztését, amellyel több mint 100 új munkahelyet teremtenek. 
    A miniszter sikeresnek nevezte a 2015-ben elindított nagyvállalati támogatási programot, amelynek keretében tavaly 3 milliárd forint támogatással 14 vállalat összesen 8,6 milliárd forint értékű beruházása valósult meg, és 500 új munkahely jött létre. Az idén 15 milliárdos támogatási keretet biztosít a kormány erre a célra - tette hozzá. 
    Magyarország gazdasága igen jól teljesít, amit alátámaszt az évek óta tartó 2,5-3 százalékos növekedési ütem, a bővülő foglalkoztatottság, a növekvő bérek és a pozitív külkereskedelmi mérleg egyaránt - sorolta. Varga Mihály külön kiemelte a munkahelyteremtést, aminek eredményeként ma 4 millió 314 ezer embernek van munkája, s ez a szám több mint 600 ezerrel több mint a kormányváltáskor.
    Az idén is jók a kilátások arra, hogy fennmaradjon az ipari termelés 5 százalék feletti növekedési üteme.
    Májusban 9,2 százalékkal emelkedett az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, 2010 óta pedig 32 százalékkal, 2014 elejétől számítva több mint 15 százalékkal javult az ipar teljesítménye - hangsúlyozta.
    "Összhangban az újraiparosítás stratégiáját megfogalmazó Irinyi-tervvel, a magyar kormány törekvése az, hogy az ipar teljesítményét a tudásra és innovációra építve tovább erősítse" - jelentette ki Varga Mihály.
    A Hajdu cégcsoportról szólva a nemzetgazdasági miniszter reményét fejezte ki, hogy a sikeres magyar vállalkozás előtt további eredményes évek állnak, s ezzel "nem csak egy nagyvállalat sikerét építik, hanem Magyarország útját is egyengetik a fejlett országokhoz való felzárkózásban".
    Varga Mihály ezután átadta a támogatásokról szóló okiratokat Novotni Lajosnak, a Hajdu cégcsoport igazgatósági elnökének.
    Novotni Lajos elmondta: a jelenleg 700 dolgozót foglalkoztató cégcsoport árbevétele tavaly meghaladta a 13 milliárd forintot.
    A mostani fejlesztéssel - amellyel 100 újabb munkahelyet hoznak létre - bővítik a Hajdu Autotechnika Zrt. kapacitását, korszerűsítik a gyártási technológiát, ami jelentősen növeli a versenyképességüket.
    A Hajdu Hajdusági Ipari Zrt. fejlesztése során pedig elsősorban az energiahatékonyság és a megújuló energiák területére fókuszálnak - mondta az elnök megjegyezve, hogy az autotechnikai részleg 2,1 milliárd forintos beruházásához 485 millió, az ipari részleg 390 millió forintos fejlesztéséhez 195 millió forintos kormányzati támogatást kaptak.