Emma napja van. | 2024.04.19

Spanyolország nem fokozza terrorvédelmi készültségét, de megerősíti a rendőri jelenlétet

2016-07-15 18:45:00

 Spanyolország a nizzai terrortámadás miatt nem fokozza terrorvédelmi készültségét, de megerősíti a rendőri jelenlétet a repülőtereken és a turistaövezetekben, valamint továbbra is fenntartja a francia határ kiemelt ellenőrzését, amit a futball Európa-bajnokság miatt rendelt el még májusban - jelentette be Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakértőkből álló bizottság ülését követően pénteken Madridban.

    Spanyolországban a terrorvédelmi készültség jelenleg a legmagasabb előtti fokozaton van. Egy évvel ezelőtt emelték meg, amikor Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban ugyanazon a napon követtek el támadásokat terroristák.
    A biztonsági szakemberek mind egyetértettek abban, hogy nem indokolt tovább növelni a készültségi szintet, amely egyebek mellett a hadsereg mozgósításával és a légtér korlátozásával járna, mivel az arra az esetre szolgál, ha az országot közvetlen fenyegetés vagy támadás éri - indokolta a döntést a politikus.
    A jelenlegi biztonsági fokozat a stratégiailag fontos intézmények - például erőművek -, és a nagy forgalmú közlekedési csomópontok megerősített védelmét jelenti, amelyet most még tovább fokoznak.
    A miniszter elmondta: továbbra sem tudnak arról, hogy a 84 ember életét kioltó nizzai támadásnak lennének spanyol áldozatai.
    Spanyolországban félárbócra engedték a zászlókat, és délben egy perces néma főhajtással emlékeztek az áldozatokra az összes állami intézménynél: a parlament előtt a képviselők, a miniszterelnök hivatalának lépcsőjén a kormány tagjai, a Zarzuela-palota kertjében a királyi pár, Barcelonában a helyi elöljárók.
    A támadást minden politikai párt elítélte, és nyilatkozataikban a terrorizmus egységes elutasítását és a közös küzdelem fontosságát hangsúlyozták.