Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nyári szünet a bíróságokon

2016-07-15 07:02:08

 Pénteken kezdődik és augusztus 19-én ér véget a nyári ítélkezési szünet az ország bíróságain. Az Alkotmánybíróságon (Ab) az ítélkezési szünet július 25-től augusztus 28-ig tart.

    Az Országos Bírósági Hivatal honlapján olvasható tájékoztatás szerint büntetőügyekben a bíróságok folyamatosan ellátják törvényi feladataikat, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti. A büntető bírák az ítélkezési szünet alatt is eljárnak például a gyorsított eljárásokban és döntenek a kényszerintézkedések elrendeléséről, illetve megszüntetéséről.
    Polgári perekben és fizetési meghagyásos eljárásokban az ítélkezési szünet alatt a felekre nézve megállapított határidőkbe a törvénykezési szünet nem számít bele. Fellebbezési határidő esetén például a fél részére július 1-jén kézbesített fellebbezéssel megtámadható határozat 15 napos fellebbezési határideje csak augusztus 23-án jár le.
    A határidők számításának általános szabályai irányadók az ítélkezési szünet alatt is számos eljárásban, ilyen például a végrehajtási per, előzetes bizonyítás, egyes nemperes eljárások, így többek között a cégeljárás, a csőd- és a felszámolási eljárás, a végelszámolás, a végrehajtás, a közigazgatási nemperes eljárások, továbbá a soron kívüli ügyekben, mint például a bíróság elleni sérelemdíj iránti, illetve kártérítési per, válóper, ideiglenes intézkedés, szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti per, kiskorú felperes által indított közigazgatási per, gyámhivatal által hozott határozat felülvizsgálata, sajtó-helyreigazítási per és megszüntetett munkaviszony helyreállítására irányuló per.
    Az Ab honlapján olvasható tájékoztatás szerint a július 25-től augusztus 28-ig tartó ítélkezési szünet a testület ügyrendjében meghatározott határidőkbe nem számít bele, ugyanakkor nem érinti alkotmánybírósági törvényben megállapított határidőket, így többek között az alkotmányjogi panasz benyújtására vonatkozót.