Auguszta napja van. | 2024.03.29

KASZ: sikerrel zárult a bértárgyalás az OBI-nál, elmarad a sztrájk

2016-07-15 08:38:00

Megegyezéssel zárult a csütörtöki bértárgyalás az OBI német menedzsmentje és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), valamint a sztrájkbizottság között, ezért egyelőre a hétvégén nem lesz országos sztrájk a barkácsáruháznál - közölte a KASZ csütörtökön az MTI-vel.

    A közlemény szerint a cég vezetése kétszámjegyű béremelési javaslatot tett, amelyet a szakszervezet és a sztrájkbizottság képviselői elfogadtak. A munkavállalók augusztus 1-jétől számíthatnak a béremelésre, amely a dolgozók 90 százalékát érinti.
    A szakszervezet a közleményben kiemelte: hét év bérfejlesztés nélküli időszak után Magyarországon az OBI áruházakban egy új bérezési modellt vezetnek be. Ennek kidolgozásánál a vállalat figyelembe vette, hogy szakképzett és jól fizetett munkaerőre van szükség ahhoz, hogy az áruházak versenyképes forgalmat tudjanak bonyolítani, figyelembe vették továbbá a hasonló profilú áruházakban fizetett béreket és a fluktuáció mértékét.
    A KASZ a május végén sikertelenül zárult bértárgyalások után nyílt levélben fordult az OBI vezetőjéhez és a magyarországi OBI német anyacégéhez, ugyanis a vállalat az év elején megígért 4 százalékon felüli bérfejlesztést megtagadta. Ezt követően július 1-jén a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének az OBI áruháznál működő alapszervezete sztrájkbizottságot alakított.
    A szakszervezet csütörtök délelőtt úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy ha aznap eredménytelenül zárul a bértárgyalás, akkor akár már a hétvégén országos méretű sztrájk lehet az OBI áruházakban.
    Arról is beszámoltak, hogy a csütörtöki tárgyalással egy időben a KASZ és a Magyar Szakszervezeti Szövetség forgalomlassító demonstrációt és félpályás útlezárást szervezett a fővárosban a munkavállalók követeléseinek nyomatékosítására és a tárgyaló delegáció erősítésére.
    A szakszervezet közleményében úgy fogalmaznak: a munkavállalók összefogásának eredményeképpen a német menedzsment tudomásul vette, hogy a jelenlegi alacsony béreken nem lehet szakképzett munkavállalókat foglalkoztatni Magyarországon.