Tivadar napja van. | 2024.04.20

Brexit - Bírálta az új brit kormány összetételét az Európai Parlament elnöke

2016-07-14 14:12:00

 

Élesen bírálta az új brit kormány összetételét az Európai Parlament (EP) elnöke csütörtökön.

 

    Martin Schulz szerint David Cameronéhoz hasonlóan a szerdán hivatalba lépett Theresa May kormányfő kabinetje is inkább a kormányzó brit Konzervatív Párt belső ellentéteinek elsimítását, semmint az ország érdekeit szem előtt tartva jött létre.
    A kormány összetétele azt mutatja, hogy nagyobb hangsúlyt kap majd a toryk belső összetartása, mint az ország jövőjének alakítása - vélekedett.
    Közleményében az EP elnöke úgy fogalmazott, nem szakadt meg a "veszélyes ördögi kör", és ez kárára lesz az Egyesült Királyságnak és Európának is.
    Sajnálatos módon ezt eredményezte a szerencsétlen kimenetelű uniós tagságot elutasító brit népszavazás - hangsúlyozta Schulz, hozzátéve, nem az ország jóléte került a politikai döntéshozatal fókuszpontjába, hanem a párton belüli számítgatások.
    Schulz ugyanakkor hangsúlyozta: "csakúgy, mint a múltban, ezekben a nehéz időkben is konstruktívan együtt fogunk működni az új brit kormánnyal".
    Európa bizonytalan és nehéz helyzetben van, ezért minden érintett szereplőnek igen felelősségteljesen kell cselekednie - tette hozzá a parlamenti elnök.
    Szerdán lépett hivatalba Theresa May új brit miniszterelnök, aki Boris Johnsont, London volt polgármesterét nevezte ki Nagy-Britannia külügyminiszterévé. Johnson a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb politikusa, aki a brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazás előtt a Brexit-tábor, vagyis a kilépést pártoló kampánycsoport frontembere volt.
    Az eddigi külügyminiszter, az EU-ban maradást pártoló Philip Hammond a pénzügyminiszteri tisztséget kapta, az eddigi pénzügyminiszter, a bennmaradást pártoló tábor frontembere, George Osborne pedig távozik a kormányból.
    Theresa May szerda este bejelentette, hogy kormányán belül külön Brexit-minisztérium jön létre, amelyet a Konzervatív Párt egyik politikusa, David Davis vezet miniszteri rangban.
    Davis az 1990-es években, John Major konzervatív kormányában EU-ügyekkel foglalkozó államtitkár volt, majd a Konzervatív Párt ellenzéki időszakában az árnyékkormány belügyminiszter-jelölti tisztségét töltötte be.
    Theresa May eddigi posztjára, a belügyminisztérium élére Amber Rudd eddigi energiaügyi miniszter került. Michael Fallon védelmi miniszter megtartotta e tisztségét az új brit kormányban is, Liam Fox korábbi védelmi miniszter pedig a nemzetközi kereskedelmi minisztériumot vezeti.