Gedeon napja van. | 2024.03.28

Két napszemüveg nem felelt meg az előírásoknak a fogyasztóvédelmi hatóság szerint

2016-07-12 08:01:20

 

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) akkreditált laboratóriumában vizsgált tizennyolc féle napszemüvegből kettő nem felelt meg az előírásoknak - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.

 

    Elsősorban a napszemüvegek fény- és UV-szűrését vizsgálták.
    Az NFH közölte: a TLC női napszemüveg címkéjén feltüntetett 3. kategória helyett a mérési eredmények alapján a 4. kategóriába tartozott. A hibás besorolás fokozott veszélyt jelent, a 4. kategóriájú napszemüveg lencséje annyira sötétített, hogy vezetéshez már nem alkalmas - hívta fel a figyelmet a hatóság.
    Nem felelt meg az előírásoknak az UV 400 jelöléssel ellátott OK női napszemüveg sem, ennél a terméknél sem a jobb-, sem a bal lencse nem szűrte az előírtnak megfelelően az UV-sugarakat.
    Az UVA és UVB sugarak bőrproblémákat, szembetegséget okozhatnak, ezért fontos a megfelelő védelem. A fény szűrése különösen fontos, hiszen a túl erős, vagy túl gyenge fény nehezíti a látást - írja közleményében a hatóság.
    A NFH több szempontra hívja fel napszemüveg vásárlásakor a figyelmet, így arra, hogy az éles szélek, kiálló pontok túlzott irritációt, sérülést okozhatnak, a napszemüveg lencséjén ne legyen sérülés, illetve a színezett lencsék minél kevésbé változtassák meg a természetes színharmóniát.