Auguszta napja van. | 2024.03.29

Idén is megrendezik a Szent-Györgyi tanulmányi versenyt Szegeden

2016-07-09 12:34:00

 Idén is meghirdette a Szegedi Tudományegyetem az egykori volt rektora, Szent-Györgyi Albert nevét viselő természettudományos tanulmányi versenyét középiskolások számára - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

    A vetélkedő több tudományterületet érintve a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít. A feladatok fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, kapcsolódva Szent-Györgyi Albert munkájához és a C-vitaminhoz. Emellett a kutató életművével, korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos feladatokat is kapnak a diákok.
    Az idei verseny a Szent-Györgyi és 1956 - a magyar tudományosság kirajzása 1956-ban címet kapta, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.
    Az indulók - a hagyományoknak megfelelően - november végén részt vehetnek a Szegedi Tudós Akadémia programjain, amelyek tudományos előadásokból és emelt szintű élettudományi laboratóriumi gyakorlatokból állnak. A Nobel-díjasok és a tehetséges diákok nyolcadik találkozóján a tanulók több a tudományos elismerést elnyert kutató - mások mellett Bert Sakmann fiziológus, a Szegedi Tudós Akadémia képzési igazgatója - előadását is meghallgathatják.
    A szaktárgyi verseny és a találkozó mellett a csapatok kreatív kategóriában is beadhatják pályamunkáikat. Készíthetnek kisfilmet - az ezeket bíráló szakmai grémium 3-5 perces munkákat vár - és pályázhatnak mém kategóriában is. Ez utóbbiban a feladat egy világhálón terjeszthető alkotás készítése a magyar Nobel-díjasokhoz kapcsolódóan. Az induló csapatok számára szabadon választható feladatot a zsűri a tantárgyi verseny eredményétől függetlenül értékeli.