Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jourová: a gazdasági bűnözés elleni hatékony eszköz legyen az európai ügyészség

2016-07-09 08:59:00

Nem csupán egy újabb uniós intézmény, hanem a gazdasági bűnözéssel szembeni hatékony eszköz kell, hogy legyen az európai ügyészség, melynek jogköreiről tovább folynak majd az egyeztetések - jelentette ki Vera Jourová, igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős szlovák uniós biztos pénteken az EU tagállamok igazságügyi minisztereinek Pozsonyban tartott informális találkozója után a szlovák igazságügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

    Az uniós biztos a találkozó egyik kiemelt témájáról az európai ügyészség intézményének tervezett létrehozásáról szólva elmondta: nagyon elégedett az egyeztetéssel, amelyen állítása szerint sikerült előrelépést elérni.
    Hangsúlyozta: az ügyészségre nem egy következő uniós intézményként, hanem a bűnözéssel szembeni hatékony eszközként kell tekinteni.
    Vera Jourová az európai ügyészség kompetenciáit firtató újságírói kérdésre azt mondta: a vonatkozó jogszabály a kompetenciákat szabályozó részét ugyan már egyszer jóváhagyták, de azt ismét meg fogják nyitni több ország valamint a szakma kérése alapján. Megjegyezte: semmi sincs véglegesen lezárva, amíg nem teljes körű az egyetértés. A pontosításra váró kompetenciákra utalva kifejtette: több minden más mellett az is kérdéses még, hogy hol lehet meghúzni a határt abban a kérdésben, miszerint azoknál a bűncselekményeknél, ahol nem uniós forrásokból származott a bűncselekmény során elveszett pénz nagyobb hányada, az európai vagy az adott nemzeti ügyészség legyen-e az illetékes.
    Az informális találkozó után az ott Magyarországot képviselő Trócsányi László igazságügyi miniszter az európai ügyészség kialakítása kapcsán magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta: felszólalásában jelezte, hogy Magyarország támogatja az elképzelés céljait, a korrupció elleni harcot, ugyanakkor rámutatott, hogy Magyarországon a legfőbb ügyészt az Országgyűlés választja s ennek kapcsán az európai ügyészség kialakítása szuverenitási kérdéseket is felvet.
    Az informális találkozó vendéglátója, Lucia Zitnanská, szlovák igazságügyi miniszter elmondta: az európai ügyészségről szóló javaslatot igen előrehaladott fázisban kapta meg a szlovák uniós elnökség, ugyanakkor annak vannak még véglegesítésre váró szakmai részei. Hozzátette: ambíciója, hogy a már három éve tárgyalt javaslatból még a december végéig tartó szlovák uniós elnökség idején végleges verzió kerüljön az asztalra.
    Az uniós tagállamok igazságügyi minisztereinek pozsonyi informális találkozóján az európai ügyészség tervén kívül szó volt még a migráció, illetve a Brexit hatásairól, az elektronikus igazságszolgáltatásról, a kiberbűnözés visszaszorításának lehetőségeiről, valamint a vállalati csődök számának visszaszorításának céljával a vonatkozó jogi szabályozások tervezett változtatásairól is.