Csongor napja van. | 2024.04.16

Német belügyminiszter: jól halad a menekültválság megoldása

2016-07-08 16:33:00

 A menekültválság még nem ért véget, de "Európában jól, Németországban pedig nagyon jól és rendezetten" halad a válság megoldása - mondta Thomas de Maiziere német belügyminiszter pénteken Berlinben az első fél év menekültügyi folyamatairól szóló kormányzati jelentés bemutatóján.

    A miniszter elmondta, hogy júniusban 16 335, az év eleje óta pedig 222 264 menedékkérőt vettek nyilvántartásba, ami nagymértékű csökkenés tavalyhoz képest, amikor egész évben 1,1 millió menedékkérő érkezett, és csökkenés a válság elmélyülése előtti időszakhoz, a tavalyi első fél évhez képest is, amikor mintegy 227 ezer menedékkérő érkezését jegyezték fel.
    A menekültválság így jelentősen enyhült, ami a balkáni migrációs útvonal lezárásának és az EU-Törökország megállapodásnak tulajdonítható, valamint annak, hogy az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeri útvonalon az EU-ba érkezők száma nagyjából az egy évvel korábbi szinten van, és Olaszország "korrekten viselkedik", mindenkit regisztrál és nem "tereli tovább" az embereket.
    Az utóbbi hónapok folyamatai alapján látható, hogy hatásosak a német nemzeti és az európai uniós szinten tett intézkedések, de a fejlemények további alakulására nem lehet "komolyan vehető" előrejelzést adni, mert a helyzet ingatag - mondta Thomas de Maiziere.
    Az EU-Törökország menekültügyi megállapodás ugyan működik, de "nem tenném tűzbe a kezem" azért, hogy ez így is marad a következő hónapokban, és a balkáni útvonalon is jelentősen romolhat a helyzet - jegyezte meg.
    Arra a kérdésre, hogy honnan érkeznek menedékkérők Németországba, a miniszter kiemelte: a balkáni útvonal zártsága azt jelenti, hogy már nem tapasztalható nagy létszámú csoportok szervezett mozgatása, de kisebb csoportok továbbra is érkeznek, többnyire embercsempészek közreműködésével. Így most naponta átlagosan 100-150 menedékkérő érkezik a bajor-osztrák határra, ahol a balkáni útvonal eléri Németországot. Továbbá ugyan viszonylag alacsony szinten van, de emelkedik a Svájcból és a Lengyelországból érkezők száma. Lengyelország felől elsősorban orosz állampolgárságú csecsenek érkeznek - mondta a német belügyminiszter.
    Thomas de Maiziere hozzátette, hogy miközben a nyilvántartásba vett menedékkérők száma csökken, minden korábbinál magasabbra emelkedett az önként távozó vagy kitoloncolt jogosulatlan menedékkérők száma. Május végéig mintegy 25 ezren hagyták el az országot önként és 12 ezer kitoloncolást hajtottak végre.
    A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője, Frank-Jürgen Weise elmondta, hogy a szervezeti fejlesztések révén felgyorsult a menedékjogi kérelmek elbírálása. Az újonnan érkező kérelmezők körében az ügyek átfutási ideje átlagosan három hónap, az egyszerűbb esetekben egy hét. Azonban valamennyi kérelmet együttvéve még mindig igen hosszú, több mint hat hónap az átfutási idő, ami a feltorlódott ügyhátraléknak tulajdonítható. 
    Az elbírálására váró kérelmek száma tovább emelkedett, június végén megközelítette az 500 ezret. Azonban a hivatalnál arra számítanak, hogy az év végére sikerül ledolgozni a hátralékot.
    A BAMF az idei első fél évben mintegy 283 ezer kérelmet bírált el, annyit, mint tavaly egész évben - mondta Frank-Jürgen Weise. 
    A január-júniusi időszakban érkezett menedékkérők állampolgárság szerinti összetétele nem változott a válság elmélyülése, a tavaly nyár végi, ősz eleji időszakhoz képest, továbbra is a szíriaiak alkotják a legnagyobb csoportot - 75 ezer fővel -, és utánuk az afganisztániak és az irakiak következnek 39 ezer, illetve 38 ezer fővel.