Gedeon napja van. | 2024.03.28

Czibere Károly: közös az útja romáknak és nem romáknak

2016-07-08 16:29:00

Czibere Károly szerint a 2011-es társadalmi felzárkózási stratégia a lehetőségekhez alkalmazkodó, a realitásokat szem előtt tartó vállalás, ami abból a hitből és közös meggyőződésből táplálkozik, hogy "nekünk itt nem lehet és nincs külön utunk".

    A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár pénteken Budapesten, egy nemzetközi konferencián beszélt erről. A fórumot az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezte az uniós roma keretstratégia és a magyar nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia elindításának ötödik évfordulója alkalmából.
    "Nem építhetünk külön országokat, nincs külön útja nincstelennek és jómódúnak, romának és nem romának. Egy utunk van, és azon együtt kell végigmennünk, és ezért együtt fogunk rajta végigmenni" - jelentette ki az államtitkár.
    Közölte: a konferencia célja felhívni a figyelmet arra, hogy az öt évnyi munka megmutatta, vannak olyan programok, szakemberek, közösségek, településvezetők, akik végigkísérletezték az elmúlt időszakot, és "sok verejték, kudarc és eredmény, víz alá merülés árán rátaláltak a gyöngyre", a felzárkózásban segítő tudásra, tapasztalatokra, módszerekre. 
    A politikus ilyen "gyöngynek" nevezte azt, hogy az elmúlt években nyilvánvalóvá vált: a problémát csak ágazatközi megközelítéssel lehet megoldani, mert önmagukban a pénzbeli ellátások nem képesek rugalmas védőhálót kifeszíteni a hátrányos helyzetű családok alá, köré.
    Az államtitkár kitért arra is, hogy nem stratégiákra és klisékre van szükség, hanem diagnózisra, az pedig csak helyben készíthető. Ugyanilyen fontosnak nevezte a közösségfejlesztés-alapú segítséget, mert csak azok a programok lehetnek sikeresek, amelyek a helyi kezdeményezőkészségre, tudásra támaszkodnak. Czibere Károly szerint csak fenntartható programokra van szükség, és már most gondolkodni kell azon, hogy a felzárkózási programok eredményei hosszú távon fenntarthatóak legyenek, és az eredményes programokat kiterjesszék. 
    Mint mondta, a felzárkózási stratégia két fókusza a tanulás és a munka. A társadalom jól felfogott érdeke, hogy a saját jövőjébe tett befektetésként tekintsen a nyomort újratermelő ördögi kör megszakítására - mondta. Hozzátette: a szociális biztonság elsőszámú eszköze a foglalkoztatáspolitika, mert - mint mondta - a boldogulásnak és felemelkedésnek nem "a felelőtlen pénzosztogatás az alapja", hanem a munka. 
    Az államtitkár az eredmények között említette, hogy a KSH és az Eurostat adatai szerint 2012-ben trendforduló történt, javultak a szegénységi statisztikák, miközben nem nőtt az államadósság, amire az elmúlt 40 évben nem volt példa. 
    Az Együtt kezdtük, együtt folytatjuk címmel kezdődött kétnapos  konferencián, a Művészetek Palotájában magyar kormányzati vezetők és szakemberek mellett felszólalnak az ENSZ, a Világbank és az Európai Bizottság képviselői, valamint szlovák, román és bolgár szakértők és politikusok.
    A rendezvényről kiadott dokumentum szerint a konferencia szervezői a roma integráció során elért eredmények és nehézségek bemutatását, összefoglalását és a jövőről való eszmecserét tűzték ki céljául.
    A szombat délutánig tartó konferencián szó esik arról is, hogy milyen szemléletváltás ment végbe az elmúlt években Magyarországon a felzárkózás ügyében, és szeretnék felhívni a figyelmet olyan programokra, amelyek példaértékűek. A szervező minisztérium célja az is, hogy "a lehetséges sikeres irányok megtalálása érdekében" nyílt eszmecseréket, vitákat generáljanak a megoldatlan ügyekről, nehézségekről.