Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tizenhárom éve indult a magyar Wikipédia

2016-07-08 15:47:00

 Tizenhárom éve indult el a Wikipédia online szabad enciklopédia magyar változata, amelynek jelenleg 1500 aktív szerkesztője van - mondta Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

    A médiakutató, aki a Zsigmond Király Főiskola docense, elmondta: bár az emberek többsége úgy gondolja, a Wikipédia közösségi szerkesztése miatt nem annyira hiteles információforrás, tanulmányok bizonyítják, hogy valójában pont közösségi jellege miatt az. Hiszen több szem többet lát, a sok olvasó hamar megtalálja a hibákat az általa ismert szakterülethez tartozó szócikkekben, és kijavítják azokat - mondta.
    Emellett azért is jobb, mint egy papír alapú lexikon, mert azonnal követi az új tudományos eredményeket, ingyen van, és bármeddig bővíthető - folytatta.
    A jelenleg 300 ezer szócikkel bíró enciklopédia hátteréről a médiakutató azt mondta: hosszú távon éppen az jelenthet problémát, egyrészt, hogy a Wikipédiának nincs központi menedzsmentje, üzleti modellje, másrészt, hogy közösségi finanszírozású. Szűts Zoltán szerint így előbb-utóbb "kifáradnak" az önkéntes szerkesztők, és valószínűleg professzionális szerkesztői is lesznek az oldalnak. Ennek két előjele, hogy Magyarországon 1500 aktív szerkesztője van az enciklopédiának, ami nem túl magas szám a használókhoz képest, illetve, hogy már vannak nagyon jól megírt kiemelt szócikkek is.