Emma napja van. | 2024.04.19

NGM-helyettes államtitkár: visszafogott inflációs környezet jellemzi a magyar gazdaságot

2016-07-08 14:46:00

 Visszafogott inflációs környezet jellemzi a magyar gazdaságot, már 2014-óta nulla vagy zéró közeli az inflációs adat - mondta Balogh László a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken a KSH legfrissebb adatait kommentálva. 

    Hozzátette: ez a visszafogott inflációs környezet köszön vissza az első fél éves és a júniusi adatokban is, ami összhangban van a kormány konvergencia programjának előrejelzésével, miszerint idén 0,4 százalék lehet az infláció.
    Az árcsökkenés elsődleges oka az olajárak változatlanul nyomott szintje, ami begyűrűzik az üzemanyagárakba. A nyomott energiaár megjelenik ezért a szállítás-fuvarozás, és egyéb termékek áraiban is - mondta.
    Kiemelte: a nyugat-európai inflációs környezet, és az üzleti-lakossági várakozások is alacsonyak, ami nagyban segíti, hogy az árak ne emelkedjenek.
    A sertéshús áfájának csökkentése is szerepet játszik az árcsökkenésben, mivel a sertéshús fogyasztói ára 17 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest - mondta.
    Az NGM MTI-hez eljuttatott közleményében azt emelte ki, hogy a nem emelkedő árak segítenek megőrizni a bérek és nyugdíjak értékállóságát, amely támogatja a fogyasztás élénkülését és a gazdaság fellendülését.