Auguszta napja van. | 2024.03.29

Németországban elfogadták a menekültek integrációjáról szóló törvényt

2016-07-08 06:26:31

Németországban a szövetségi parlament (Bundestag) csütörtökön elfogadta a menekültek társadalmi és munkaerő-piaci beilleszkedéséről szóló törvényt.

    A kormánypárti frakciók támogatásával elfogadott törvény a "támogat és követel" elve alapján jogok mellett kötelességeket is rögzít. Így egyebek mellett szerepel benne, hogy kötelezni lehet a jó eséllyel Németországban maradó menedékkérőket és a menekülteket, illetve a nemzetközi védelem valamilyen más formájában részesített személyeket a 600 órás német nyelvi tanfolyamok és társadalomismereti kurzusok látogatására, és a szociális juttatások csökkentésével lehet büntetni azokat, akik nem tesznek eleget integrációs kötelezettségeiknek.
    A törvény arról is rendelkezik, hogy a menekülteket vagy hosszabb távú tartózkodásra feljogosító más menedékjogi státusszal felruházott embereket az ellátásukért felelős tartományok a nemzetiségi zárványok, gettók kialakulásának megelőzése céljával három évre röghöz kössék", azaz előírják nekik, hogy hol lakhatnak, vagy hol nem lakhatnak. 
    A jogszabály alapján nem jár öt év után automatikusan határozatlan időre szóló tartózkodási engedély a menekülteknek, ezt csak akkor kaphatják meg, ha van munkájuk és legalább alapfokon tudnak németül. Az engedélyt három év után is meg lehet szerezni, ehhez a munkaviszony mellett középfokú nyelvismeret szükséges.
    A munkaerő-piaci lehetőségeket szélesíti, hogy három évre felfüggeszthetik az úgynevezett munkapiaci elsőbbségi vizsgálatot azokban a térségekben, amelyekben az országos átlag alatt van a munkanélküliség. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a kijelölt régiókban egy menedékkérő vagy menekült, illetve a nemzetközi védelem valamely más formájában részesített személy jelentkezik egy állásra, és alkalmasnak bizonyul, felvétele előtt nem kell megvizsgálni, hogy van-e alkalmas német vagy más uniós állampolgár jelentkező a munka elvégzésére. 
    Továbbá a kormány vállalja, hogy a közhasznú munka területén létrehoz további 100 ezer munkahelyet - úgynevezett egyeurós, azaz egy euró órabért fizető állást - menedékkérőknek, hogy hasznosan, értelmesen tölthessék el az időt menedékjogi kérelmük elbírálásáig.
    A jogszabály egy sor további újítást is tartalmaz, például azt, hogy a szakmai képzésben részt vevő menedékkérők automatikusan tartózkodási engedélyt kapnak a képzés végéig, és további két évre szóló tartózkodási engedélyt szereznek, akik a szakma kitanulása után munkához jutnak.