Auguszta napja van. | 2024.03.29

Karlovy Varyban bemutatták a magyar versenyfilmet

2016-07-08 06:25:56

Összesen tizenhárom operatőr forgatta az Ernelláék Farkaséknál című magyar film egyes jeleneteit - közölte Hajdu Szabolcs, a film rendezője csütörtökön Karlovy Varyban az alkotás bemutatása előtti sajtótájékoztatón.  

    Az Ernelláék Farkaséknál volt sorrendben az utolsó alkotás, amelyet csütörtökön este vetítettek az 51. nemzetközi filmfesztivál versenyprogramja keretében Karlovy Varyban. A szekcióban 12 film versenyez a filmszemle fődíjáért, a Kristály Glóbuszért. 
    A fesztivál honlapja szerint a film szereplői "nagyon precízen vannak megrajzolva", és az egy lakásban, egy napon lezajló beszélgetéseik "nagyon jól kimutatják megromlott kapcsolataik, a család működésképtelenségének a lényegét".
    "Egy évvel a film forgatása előtt írtam egy színdarabot, a forgatókönyv szövege lényegében azonos ezzel a szöveggel. A költségvetés kicsi volt, a film világában talán nincs is olyan darab, amelynek ilyen kicsi lett volna a költségvetése" - idézte Hajdu Szabolcs szavait a fesztivál honlapja. "Rajtunk kívül, akik itt ülünk, a stáb szinte minden tagja a diákom volt a Metropolitan Egyetemen. Ennek köszönhető, hogy összesen 13 operatőrünk volt. Amikor este meghajolunk a nézők előtt, érdekes lesz" - tette hozzá a rendező, aki színészként is szerepel a filmben. A film szereplői közt van felesége, Török-Illyés Orsolya és gyermekeik, Hajdu Lujza és Hajdu Zsigmond is.
    A film olyan témákat is érint, amelyet a házaspár akkoriban élt át. "Nincs semmiféle határ aközött, ami már nagyon személyes lenne. Mindenről annyit mondunk, amennyit megér. Az ihletet a mi életünk adta, de megjelenik a filmben több olyan motívum és téma is, amelyekkel akkor foglalkoztunk, mint például a gyerekek nevelése vagy egy más családdal való együttélés külföldön. Ugyanakkor a film más házaspárok történeteit is tartalmazza" - magyarázta a filmet Hajdu Szabolcs. 
    A rendező szerint nehéz megmondani, mennyire tud bekerülni ez a független alkotás a magyar filmforgalmazásba. "Nálunk nincs olyan irigylésre méltóan széleskörű filmklubhálózat, mint Csehországban, ezért nehéz megmondani, hogy sikeres lesz-e a film, vagy sem. A film terjesztését legalább olyan kamara hangulatban kezdjük el, mint amilyen a forgatás volt. Kinyitjuk a lakást, és levetítjük néhány embernek" - mondta újságíróknak Hajdu Szabolcs Karlovy Varyban.
    Az 51. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban szombaton este ünnepélyes eredményhirdetéssel és díjkiosztással zárul.