Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több mint ötezer szerb akar személyesen beszélni a miniszterelnökkel

2016-07-07 13:12:03

 

"Mindenki a miniszterelnökkel akar beszélni" - ezzel és ehhez hasonló címekkel jelentek meg a csütörtöki szerbiai újságok, utalva arra, hogy Aleksandar Vucic ügyvezető, illetve leendő miniszterelnök múlt havi felhívására - miszerint bárkivel leül tárgyalni az országot érintő ügyekről - már az első körben több mint ötezren jelentkeztek.

 

    Aleksandar Vucic kijelentette, hogy júliustól kezdve havonta egy alkalommal a reggeli órákban - az előzetes tervek szerint fél hat és nyolc óra között - a néppel találkozik majd, hogy az ország ügyes-bajos dolgairól beszélgessenek, és mindenkit meghallgatva alakíthassák az ország sorsát. Felhívásában mindenkit arra kért, ha van ötlete arra, hogyan lehetne előremozdítani Szerbiát, vagy javítani az ország helyzetén, ossza meg vele gondolatait. Az állampolgárok telefonon, levélben és e-mailben jelentkezhettek az első, július 8-i találkozóra. 
    A jelentkezők óriási száma miatt - a miniszterelnök kabinetjének közlése szerint több mint ötezren érdeklődtek - azonban az egész pénteki napra kiterjesztették a beszélgetések időpontját, így Aleksandar Vucic 18 óráig fogadja a beszélgetni vágyókat.
    A jelentkezőknek azt is közölniük kellett előre, hogy miről kívánnak beszélni a miniszterelnökkel. Legtöbben arról fognak beszélni, hogy nem tudnak munkát találni, milyen nehéz szociális helyzetben élnek, és milyen visszásságokat tapasztaltak az állami szerveknél. A konkrét ügyeknél az illetékes miniszterek is jelen lesznek, hogy azonnal lépni tudjanak - közölte a miniszterelnök kabinetje.
    Az április 24-i előre hozott választások óta még nem állt össze az új szerb kormány, a törvény szerint legfeljebb szeptember 3-ig ennek meg kell történnie. Aleksandar Vucic már többször is közölte az új kabinet megalakításának lehetséges időpontját, ám ezt minden alkalommal elhalasztotta. A legújabb tervek arra vonatkoztak, hogy a kormány megalakul július 19-ig, amikor is újabb csatlakozási tárgyalási fejezetek nyílnak meg Szerbia és az Európai Unió között. Aleksandar Vucic szerdán azt mondta, nem biztos, hogy meglesz az új összetételű kormány addig, ám - úgy fogalmazott - biztos, hogy Szerbiának előbb lesz kormánya, mint az Egyesült Királyságnak új miniszterelnöke.