Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több mint huszonöt nemzet képviselteti magát az idei Kurultájon

2016-07-07 08:59:36

 

Tizenkét országból huszonhét "hun és türk tudatú" nemzet képviselteti magát Európa legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepén, a Kurultájon, amelyet idén augusztus 12. és 14. között rendeznek meg Bugacon - közölték MTI-vel csütörtökön a szervezők, akik mintegy negyedmillió látogatót várnak a rendezvényre.

 

    A Magyar-Turán Alapítvány közleménye szerint a magyarokkal rokon keleti népek kétévente megszervezett "törzsi gyűlése" amellett, hogy a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző seregszemléje, egyben Magyarország egyik legjelentősebb kultúrdiplomáciai eseménye is, amelyen részt vesz Kirgizisztán kulturális minisztere, a török miniszterelnöki hivatal vezetője és számos más rangos ázsiai állami tisztségviselő, valamint több kulturális intézmény igazgatója is.
    A Kurultáj több mint száz jurtából álló nomád táborában a szervezők a szkíta, hun, avar és honfoglalás kori leletek mellett több mint 150 zenei és hagyományőrző, valamint tudományos-ismeretterjesztő programon keresztül mutatják be a magyarság legősibb hagyományait. A háromnapos ingyenes rendezvény fontos eleme a keleti lovas harcmodor megismertetése.
    Számos programból válogathatnak a családosok és gyerekek is, a jurtatábor közelében pedig egy hatalmas kempinget alakítanak ki azok számára, akik több napra látogatnak a hagyományőrző rendezvényre.
    A Kurultáj fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke - olvasható a közleményben.