Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-07-05 13:15:35

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Közép-Európa és a mediterrán térség jelenlegi időjárását döntően anticiklon alakítja. A magasnyomás területén napos az idő, és továbbra is a 45. szélességi körtől délre eső vidékek a legmelegebbek, 30 fok fölé, Görögország, Olaszország és Spanyolország egyes részein 40 fok közelébe melegszik fel délutánra a levegő. Változékonyság jellemzi ugyanakkor a szárazföld északi felének időjárását. Ciklonális hatások érvényesülnek, sok a felhő, záporok fordulnak elő. A Brit-szigeteken, a Skandináv-félszigeten, a balti államokban csupán 13 és 20 fok közötti a csúcshőmérséklet, de az északkeleti térségben szintén nyári a meleg. Szerda estig a közép-európai anticiklon kissé délebbre vonul vissza, északnyugatról hidegfront éri el az Alpok és a Kárpátok vidékét; záporokra és megerősödő északnyugati szélre számíthatunk.

    Várható időjárás az ország területén szerda estig
    -------------------------------------------------
    Kedd estétől északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, éjszaka már szórványosan várható zápor, főként délnyugaton helyenként zivatar. Szerdán észak felől szakadozik, csökken a felhőzet, a déli területek lehetnek legtovább felhősek, ott késő délutántól csökken jelentősen a felhőzet. Elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Tiszántúlon számíthatunk további záporra, keleten egy-egy zivatarra. Az élénk délnyugati szél szerdán északnyugatira fordul, és sokfelé megerősödik, az északi országrészben, valamint zivatar környezetében egy-egy viharos széllökés is lehet.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 25 és 29 fok között valószínű.