Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gulyás Gergely: fontos a nemzeti összetartozás

2016-07-05 06:25:39

 A Kárpát-medencei magyarok, a magyar fiatalok összetartozásáról beszélt egyebek mellett Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi középiskolás táborának megnyitóján hétfőn.

    Az egyhetes táborban, amelyet 2000 óta minden év júliusában megrendeznek, a szövetség középiskolai szervezeteinek diákjai és tanárai vesznek részt, idén négyszázötvenen.  
    A helyszín, a trianoni békeszerződés által kettészakított Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város fölött magasodó Szár-hegyen kialakított Magyar Kálvária adta a tábor elnevezését is: Magyar diákok és tanárok találkozója a Magyar Kálvárián.
    Gulyás Gergely azt mondta: határok ugyan szétszakíthatnak bennünket, de a nemzeti összetartozás tovább él, "ha vannak, akik tovább éltetik". A Rákóczi Szövetségnek az elmúlt években ezt sikerült elérnie, amit "nem lehet eléggé megbecsülni".
    Az összmagyarság sorsát a Magyar Kálvária jól mutatja, azt, hogy egy ország és egy nemzet nagysága a huszadik századot követően Európában nagyon különböző lehet - emelte ki a politikus, hozzátéve: bár a történelmi Magyarország nem támadhat fel korábbi formájában, ám "bennünk él az általunk épített építményekben, templomokban, iskolákban".
    "Büszkék lehetünk arra, hogy száz év után is hárommilliós magyarság él azokon területeken, amelyek csaknem száz éve nem tartoznak Magyarországhoz" - jegyezte meg.
    A magyar nemzetpolitika céljának nevezte a megmaradás, a szülőföldön maradás támogatását. Emlékeztetett arra, hogy július negyedike a nemzeti összetartozás napja, és immár nemcsak arra emlékezünk, hogy Trianonban mi érte a magyarságot, hanem arra is, hogy a magyarságot miként lehet összefogni.
    Szólt a kettős állampolgárságot elfogadó törvény jelentőségéről is. Mint mondta, sokaknak sokat jelent, hogy olyan igazolványt kaptak és kapnak, amelyet Magyarország állít ki, kilencven év után "újra közjogi kötelék jött létre a magyar állam egykori polgárai vagy azok leszármazottjai között".
    Emlékeztetett arra is, hogy a magyar nemzet egységes, ebből pedig az következik, hogy "minden magyar felelős minden magyarért".
    Kiemelte: a magyarság, a magyar nemzet helye továbbra is Európában van, "Európa jövője is a nemzetekben van". Megjegyezte: "Európa a nemzetek Európája, hiszen az a sokszínűség, amely megjelenik Európában, az nemzeti sokszínűség, soha nem válhat olyanná, mint az Egyesült Államok föderalista gondolata".
    A Rákóczi Szövetség az idén mintegy kétezer Kárpát-medencei diákot és tanárt táboroztat 14 nyári rendezvényén. Az általános iskolások anyanyelvi táborokban, a középiskolások és főiskolások hagyományőrző táborokban tölthetik a nyár néhány napját, míg a történelem és irodalom szakos tanárok konferenciákon vesznek részt.
    Az anyanyelvi táborok Baján, Tatán, Győrben, Ópusztaszeren várják a történelmi Magyarország területéről érkező diákokat. Sátoraljaújhely mellett Babarcszőlősön is középiskolások táboroznak, Gyöngyösön a történelemtanárok, míg Egerben az irodalom szakos tanárok nyári konferenciáit tartják A Kárpát-medence egyetemi városainak magyar diákszervezetei pedig Szentendrén találkoznak augusztus végén.