Auguszta napja van. | 2024.03.29

Uniós források: Brüsszel ismét elhalasztja a döntést a Spanyolország és Portugália elleni szankciókról

2016-07-05 06:23:43

 Az Európai Bizottság ismételten el fogja halasztani a döntést a Spanyolországgal és Portugáliával szembeni szankciók elrendeléséről, amelyeket hiánycsökkentési kötelezettségeik elmulasztása miatt helyeztek kilátásba a két ország ellen - közölték uniós diplomáciai források hétfőn.

    A névtelenséget kérő illetékesek arról számoltak be, hogy a biztosok kollégiuma három héttel el fogja halasztani a keddre várt döntést az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító népszavazásra való tekintettel. Mint mondták, a haladék lehetővé teszi, hogy július 27-ig hatékony intézkedéseket hozhassanak Madridban és Lisszabonban a költségvetési hiány mérséklése érdekében.
    Spanyol lapok arról tájékoztattak, hogy az uniós csúcsvezetők többsége szerint most nem lenne időszerű a büntetőintézkedések elrendelése, a fő cél, hogy a brit referendum után elkerüljék Spanyolország és Portugália destabilizálódását.
    A The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap értesülései szerint az is elképzelhető, hogy a bizottság megindítja kedden az eljárást a két dél-európai ország ellen, de csak jelképes, nulla eurós büntetésre tesz javaslatot.
    "Az Európai Bizottság általános célja nem a büntetés, hanem az, hogy arra bátorítsa a tagállamokat, hogy megoldást találjanak a kötelezettségeik betartására" - mondta egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő.
    Günther Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos azon véleményének adott hangot egy hétfői lapinterjúban, hogy az Európai Uniónak fel kellene lépnie Spanyolországgal és Portugáliával szemben. "Egyik ország sem teljesítette azokat a költségvetési kötelezettségeket, amelyeket ők szabtak meg a maguk számára" - hangsúlyozta Oettinger a Bild című német lapnak adott interjújában.
    Hozzátette: "amennyiben az Európai Bizottság meg akarja őrizni a hitelességét a költségvetési szabályok terén, akkor szankciókat kell elrendelnünk Spanyolország és Portugália ellen".
    Az Európai Unió végrehajtó testülete májusban egyszer már elhalasztotta a döntést az ügyben, hogy még a látszatát is elkerülje annak, hogy beavatkozna a spanyol választási kampányba. Pierre Moscovici uniós gazdasági és pénzügyi biztos szerint nem volt megfelelő a pillanat a büntetőintézkedések esetleges elrendelésére.
    Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület elnöke nemrégiben kijelentette, komoly aggodalomra adna okot, ha a bizottság eltérő módon alkalmazná a költségvetési szabályokat a kisebb és a nagyobb tagállamok esetében, ez ugyanis aláásná a bizalmat Európa-szerte. A holland pénzügyminiszter szerint a Spanyolországra és Portugáliára vonatkozó májusi döntés számos kérdést felvetett arról, hogy megfelelően alkalmazzák-e a szabályokat.
    A spanyol költségvetés hiánya 2015-ben elérte a bruttó hazai össztermék (GDP) 5,1 százalékát, a szomszédos Portugáliában pedig a GDP 4,4 százalékát, és ezzel mindkét országban jelentősen meghaladták az uniós szerződésekben előírt 3 százalékos GDP-arányos deficitet.