József napja van. | 2024.03.19

A Polgárőrség 25 éves jubileuma

2016-07-04 10:57:31

A Polgárőrség 25 éves jubileuma alkalmából szombaton került megrendezésre a XVII. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Nap Taktaharkányban.

25 éve a Taktaközből indult el és szerveződött a polgárőr mozgalom, a taktaközi emberek és polgármesterek kezdeményezésére, élükön a néhai Szatmári Gyula volt polgármester úrral, az Országos Polgárőr Szövetség egykori tiszteletbeli elnökével.

Az eseményen megjelent Markos György az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, Bánné dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke, Ruszkai József r. ezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese, dr. Lipusz Brigitta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Észak-magyarországi regionális igazgatója, Szúnyog Zoltán t. ezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese. dr. Ináncsi Tünde a Szerencsi Járási Hivatal vezetője, dr. Galambos Rudolf a Szlovák Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Szemán Ákos Taktaharkány nagyközség polgármestere, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, Török Barnabás az Országos Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke, Csóra György az Országos Polgárőr Szövetség általános elnökhelyettese, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Korondán Katalin az Országos Polgárőr Szövetség igazgatási elnökhelyettese, Tóth Attila az Országos Polgárőr Szövetség Önkormányzati elnökhelyettese.

 

 

Dr. Szemán Ákos, Taktaharkány nagyközség polgármestere, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese köszöntötte a megjelent polgárőröket és vendégeket. 25 év telt el 1991 óta, amikor Taktaharkányban is elindult valami. – emlékezett vissza a polgármester úr.

Itt kezdték ringatni a polgárőrség bölcsőjét. A 3/1991/4. hó 3.-án kihirdetett önkormányzati rendelettel alakult meg Taktaharkányban a polgárőrség Szatmári Gyula polgármestersége idején. És hová jutottunk? … Eljutottunk erre a szép napra is, a 25 év alatt megerősödtünk, a rendőrség, az önkormányzatok és a magyar kormány stratégiai partnerei lettünk. Külön öröm ez Taktaharkány lakosságának, hogy most együtt ünnepelhetnek az önkéntes bűnmegelőzőkkel.

 

Bánné dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke különleges alkalomnak titulálta a mai napot. Mint elmondta nem egyszerű évfordulót, hanem jubileumi megemlékezést tarthatunk a mai napon. 1991-ben mikor a polgárőr mozgalom útjára indult, egy újszerű, addig példátlan társadalmi összefogás vette kezdetét, amely az önzetlen közösségi munka, iskola példája lett.

A bűnmegelőzés problémaköre túlnőtt a hivatásos rendőri szerveken, de ami fontosabb kollektív felelősségünkért vált. Pontosan azért fontos, hogy egy évben egyszer megálljunk, s köszönetet mondjunk azoknak a polgártársainknak, akik szabadidejüket áldozzák védelmünk érdekében. A polgárőrség sikerességét nehéz vitatni, mára már nélkülözhetetlen szervezetté vált, mely méltó módon egészíti ki a rendőrség munkáját. Ez a siker nem magától értetődő, mert sok-sok civil ember munkája és az elmúlt évek tapasztalatai adták meg a lendületet. A folyamatos önképzés és a lelkiismeret teszi lehetővé azt, hogy Magyarország és benne Borsod-Abaúj-Zemplén megye is egyre biztonságosabb. A mi régiónkban különösen fontos, hogy nagyra becsüljük ezt a munkát, amelyet elvégeznek, ezért engedjék, meg hogy én magam is köszönetet mondjak.

Kevés szerveződés állja ki az idő próbáját, személyes tapasztalataim is azt mutatják, hogy sok egység meglazul az évek elteltével. Az elmúlt 25 év egyértelműen azt mutatja, hogy polgárőrökre szükség van a hétköznapjainkban. Szívből remélem, hogy ez az egység nem évül el, és hosszú évtizedek múlva is számíthatunk azokra a hétköznapi hősök munkájára, akik minden nap értünk dolgoznak.

Ruszkai József r. ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese egy személyes élménnyel kezdte hozzászólását.

Szatmári Gyulára emlékeznék, akit már többen megemlítették. Lehet, kevesen tudják azt, Marotva parton horgászás közben beszéltünk legelőszőr a 90-es évek elején, arról hogy milyen segítséget tudnának civilek nyújtani a rendőrségnek, mert lássuk be, abban az időben a bűnözés az meredeken emelkedett. Dr. Túrós András úr Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke említette, s a mai napig helytálló a mondása, a polgárőrség a társadalom ajándéka.

Civil emberek szabadidejükben, önkéntesen, erőt, energiát fáradtságot nem kímélve szolgálják ezt a hazát. A rendőrség legfontosabb stratégiai partnere a polgárőrség. Engedjék, meg, hogy megköszönjem, valamennyi polgárőrnek ezt az áldozatos munkát, amit a közrend, közbiztonság érdekében végeznek.

 

Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke beszédében kifejtette, hogy ma ünnepelni jöttünk, meg kell állni, piheni, kell egy kicsit.

Ez a nap szolgáljon lendítő kerékként a következő időszakra, hogy holnap már újult erővel tudjuk folytatni azt a munkát, amire fogadalmat tettünk, hogy az emberek szubjektív biztonságérzete javítása érdekében teszünk. Azért, hogy egy-egy település élhetőbb legyen, hogy az emberek érezzék azt, hogy érdemes élni és ezért mindent megtesz a polgárőrség.

25 évesek vagyunk, felnőtt korba léptünk. A 25 év alatt a polgárőrség bebizonyította, hogy ma már Magyarországon, közrendről, közbiztonságról, polgárőrség nélkül nem lehet beszélni. A közterületek mellet nagyon sok olyan területen jelentünk meg, ahol szükség van az önkéntes munkánkra. Gondolok itt a fiatalokkal való foglalkozásra, az Egy Iskola, Egy Polgárőr mozgalomra, az idősek védelmére a Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek programra és gondolok azokra a feladatokra, amit az élet sodort felénk. A 2010-es nagy árvíz esetében 5000 borsodi polgárőr volt kint a gátakon.

Tehát számíthatnak a polgárőrökre az emberek és ígérhetem valamennyi polgárőr társam nevében, hogy amit vállaltunk az eredményesen meg is valósítjuk.

 

Markos György az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese ünnepi beszédében, a múlt és a jelen eseményeit elevenítette fel.

 

A Taktaköz. ez a hely kötelez … Szatmári Gyula barátom. akit már sokan megemlítettek beszédükben, s az, hogy ma itt vagyok , ezt a funkciót betölthetem, minden különösebb cirkusz nélkül neki köszönhetem.

Amikor annak idején arról beszéltünk, hogy képzés, formaruha, s mára már elértük, hogy egységes formaruhánk van, Polgárőr Akadémiánk van, ahol a közszolgálati egyetem tanárai tanítanak mindez elismerésre méltó. Ahhoz hogy az 56 000 polgárőr együttesen tudjon gondolkodni, hogy ez a baráti szövetség együtt tudjon dolgozni nem kis munka, kell. Itt többről van szó, mint hogy kimegyünk szolgálatba és majd hazamegyünk. Mi önként csináljuk a bűnmegelőzést, mert szeretjük a hazánkat. Ez a mi felajánlásunk, s ez egy nagyon fontos dolog. Tudom, nagyon sok munka van vele, és rengeteg bíbelődés, tudom, hogy nagyon sokszor a bejegyzéssel és az adminisztrációval az őrület határára kerülünk. De akkor is csinálni fogjuk. Az egyik szolgálatvezetőm azt mondta elkeseredésében, amikor nem jött meg egy papír fél évig, hogy:

 

„Gyuri, ha ketten maradunk is csináljuk.” … Igen csináljuk! Köszönöm, jó egészséget.

 

Az ünnepi beszédek után elismerések átadására került sor.

 

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a magyar polgárőr mozgalom végzett kiemelkedő munkájukért Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetésben részesítette:

 

  • Dr. Szemán Ákost Taktaharkány nagyközség polgármesterét, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettesét

  • Oláh Jánost a Szerencsi Polgárőr Egyesület elnökét

  • Antal Ferencet a Semjéni Polgárőr Egyesület elnökét

 

A polgárőr mozgalomban végzett eredményes munkájukért Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatában részesítette:

 

  • Weisz Norbertet r. őrnagynak a Taktaharkányi Rendőrőrs parancsnokát

  • Halász Tamást Taktakenéz község alpolgármesterét, a Taktakenézi Polgárőr Egyesület tagját

  • Kántor Ferencet Makkoshotyka község polgármesterét, a helyi Polgárőr Egyesület elnökét

 

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozat kitüntetést adományozta:

 

  • Szűcs Jánosnak a Szikszói Polgárőr Egyesület tagjának

  • Antal Lajosnak a Bánhorváti Polgárőr Egyesület elnökének

  • Szolnoki Zoltán r. főtörzszászlósnak tiboldaróc körzeti megbízotjának

  • Tevele István r. törzszászlósnak boldvai körzeti megbízotjának

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrség és Polgárőrség kiemelkedő együttműködése érdekében végzett munkájukért dicséretben és tárgyjutalomban részesítette:

 

  • Tóth Gyulát a Tiszaújvárosi Polgárőr Egyesület elnökét

  • Setét Bélát, Semjén község polgármesterének a helyi Polgárőr Egyesület tagját

  • Birinyi Lászlót, a Vattai Polgárőr Egyesület elnökét

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság vezetője a katasztrófavédelem és polgárőrség kiemelkedő együttműködése érdekében végzett munkájukért dicséretben és tárgyjutalomban részesítette:

 

  • Szakály Ákost a Királdi Polgárőr Egyesület elnökét

  • Váradi Ferencet a Vilmányi Polgárőr Egyesület tagját

  • Iván Józsefet a Taktaszadai Polgárőr Egyesület tagját

 

A megye településeinek közbiztonsága és az itt élő lakosok szubjektív biztonságérzetének javítása érdekében kifejtett munkájuk alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke tárgyjutalomban részesítette:

 

  • Trembeczki Lászlót a Vámosújfalui Polgárőr Egyesület elnökét

  • Szendrei Andrást az Erdőbényei Polgárőr Egyesület tagját

  • Rácz Jánost a Radostyáni Polgárőr Egyesület elnökét

  • Gilányi Attilát a Sajószentpéteri Polgárőr Egyesület elnökét

  • id. Bárány Imrét a Taktaharkányi Polgárőr Szervezet tagját, volt felügyelő bizottsági elnökét

 

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Észak-magyarországi regionális igazgatója jutalomban részesítette:

 

  • Lőrincz Istvánnét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség gazdasági ügyintézőjét

  • Kovács Annamáriát a Taktaharkányi Polgárőr Szervezet tagját

 

A Szerencsi Tankerületi Központ igazgatója a Taktaközi Köz- és Közlekedésbiztonsági Tábor több éven történő szervezése és lebonyolítása terén kifejtett munkája elismeréséül jutalomban részesítette:

 

  • Vámosi Lászlót, Taktaharkány nagyközség alpolgármesterét, a Taktaharkányi Polgárőr Szervezet alapító elnökét

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöksége a magyar polgárőr mozgalom egyik alapítójának, Szatmári Gyula úrnak emlékére emlékplakett kitüntetést alapított, melyet minden évben három olyan személy kapja meg, akik a magyar és ezen belül a megyei polgárőr mozgalmában és mozgalmáért eredményesen és kiválóan tevékenykedtek.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöksége Szatmári Gyula Emlékplakett kitüntetésben részesítette:

 

  • Dr. Ódor Ferencet az Encsi Járási Hivatal vezetőjét

  • Ruszkai József ezredest a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatóját, főkapitány-helyettesét.

  • Szunyogh Zoltán ezredest, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesét

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöksége Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Települések Közbiztonságáért plakett kitüntetésben részesítette:

 

  • Falucskai Jánost, a Perkupai Polgárőr Egyesület titkárát

  • Novák Józsefet a Csobádi Polgárőr Egyesület elnökét

  • Sike Lászlót a Borsodnádasdi Polgárőr Egyesület elnökét

  • Varga Sándort a Sajóvámosi Polgárőr Egyesület tagját

  • Dr. Kovács Zoltánnét a Miskolci Bűnmegelőzési Centrum Polgárőr Egyesület tagját

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöksége Polgárőr Mozgalom Támogatásáért Plakett kitüntetésben részesítette:

 

  • Pál Katalint Sajóvelezd község polgármesterét

  • Koncz Ferencet Szerencs város polgármesterét

  • Talárovics Lászlót Szegilong község polgármesterét

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöksége Kiemelkedő Polgárőr Tevékenységért plakett kitüntetésben részesítette:

 

  • Nagy Bálintot a Tiszakeszi Polgárőr Egyesület tagját

  • Szakos Zoltánt a Tarcali Polgárőr Egyesület tagját

  • Németh Gábor Istvánnét a Borsodszentgyörgyi Polgárőr Egyesület tagját

  • Tasi Gábor Józsefet a Kistokaji Polgárőr Egyesület tagját

  • Zima Bélánét a Mérai Polgárőr Egyesület tagját

  • Dancs Istvánt a Gesztelyi Polgárőr Egyesület tagját

  • Szabó Csaba Józsefet a Balajti Polgárőr Egyesület tagját

  • Hegedüs Istvánt a Négyesi Polgárőr Egyesület tagját

  • Kmetz Timeát az Abaújdevecseri Polgárőr Egyesület tagját

  • Tóth Pál Gyulát a Miskolc Tapolcai Polgárőr Egyesület tagját

  • Pálinkás Rolandot, a Hidasnémeti Polgárőr Egyesület tagját

  • Bukó Andrást a Sátoraljaújhelyi Polgárőr Egyesület tagját

  • Nagy Józsefet a Pálházi Polgárőr Egyesület tagját

  • Balák Andrást a Taktaharkányi Polgárőr Szervezet alapító tagját

  • Haszon Tamást a Kazincbarcikai Polgárőrség tagját

 

Taktaharkány nagyközség polgármestere Polgármesteri Dicséretben részesíti a település polgárőr mozgalmában való kiemelkedő részvételért:

 

  • Aranyosi Lajost a Taktaharkányi Polgárőr Szervezet alelnökét,

  • Hannus Józsefet a Taktaharkányi Polgárőr Szervezet tagját,

  • Kristóf Lászlót a Taktaharkányi Polgárőr Szervezet tagját.

Gratulálunk, a kitüntettetnek!

A Belügyminiszter úr 200 millió forint támogatást nyújtott a magyar polgárőr mozgalomnak, hogy láthatósági mellénnyel lássák el a szolgálatot teljesítő polgárőröket. A közbeszerzési eljárás lezajlott és a mellények rendelkezésre állnak. Így Borsod-Abaúj-Zemplén megye is 2500 mellényt kapott. A mellények napokon belül az egyesületekhez kerülnek.

A polgárőrök a nap folyamán a kulturális programok mellet, több versenyszánban is indulhattak, így kicsiknek, nagyoknak lehetőség volt a pihenésre és a kikapcsolódásra.