Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rétvári: a vaklicit csökkenti a gyógyszerárakat

2016-06-30 07:01:49

 

A gyógyszerkasszában a kormány legfontosabb újítása a 2011-ben bevezetett vaklicites rendszer, amelynek eredményeként mind a költségvetés, mind a betegek kevesebbet fizetnek a készítményekért, így a nyugdíjasok terhei is csökkennek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

 

    Rétvári Bence elmondta: a rendszer lényege, hogy a gyártóknak úgy kell árajánlatot adniuk egy bizonyos hatóanyag-tartalomra, hogy nem tudják, a konkurensek milyen árat szabtak meg. Ennek a versenynek köszönhetően már az első években tízmilliárd forintos nagyságrendben csökkentek a gyógyszerárak - tette hozzá.
    Az államtitkár a nyugdíjasok helyzetének javulásáról szólva úgy fogalmazott, hogy az MSZP-hez köthető az évszázad egyik legnagyobb nyugdíjcsökkentése, az ellenzéki párt ugyanis kormányzása alatt elvette a tizenharmadik havi nyugdíjat.
    Ezzel szemben a Fidesz-KDNP az elmúlt hat évben 21,1 százalékkal növelte a nyugdíjakat, amelyek az inflációt figyelembe véve is 8,6 százalékkal emelkedtek, így a kormány visszaadta a szocialisták által elvett juttatást - hangsúlyozta.
    Másfelől, a Fidesz-KDNP a nyugdíjasok kiadásait is mérsékelte. Csökkentette a rezsit, jövőre pedig alacsonyabbá válik a tej, a tojás és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adója (áfa). Ezek az intézkedések mind javítanak a nyugdíjasok helyzetén - mondta.