Auguszta napja van. | 2024.03.29

A kínai elnök óvatosságra intette Szöult a THAAD rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatban

2016-06-29 19:20:00

 Hszi Csin-ping kínai elnök aggodalmának adott hangot és óvatosságra intette Szöult az amerikai THAAD rakétavédelmi rendszer telepítésével kapcsolatban, amikor szerdán fogadta Hvang Kjo Ahn dél-koreai miniszterelnököt.

    A közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen védelmet nyújtó mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer (THAAD) tervezett telepítése ellen Peking és Moszkva már korábban diplomáciai és katonai csatornákon szót emelt, de az elnököt most először idézték e kérdésben nyilvánosan. Hszi ezúttal arra sürgette partnerét, hogy Dél-Korea vegye figyelembe jogos biztonsági aggályait.
    Kínai szakértők meggyőződése, hogy a korszerű haditechnikai rendszer nem az észak-koreai fenyegetés elhárítását szolgálná, hanem egyebek mellett kínai, illetve távolabbi területek megfigyelését. Arra is hivatkoznak, hogy ezzel felborulna a régióban a biztonsági egyensúly. Peking erre a helyzetre válaszintézkedéseket helyezett kilátásba és a sajtón keresztül megüzente, a lépésnek súlyos következményei lehetnek, s Szöul katonai célponttá válhat.
    A dél-koreai kormányfő tárgyalásain elhangzott, a két fél tovább fog dolgozni a Koreai-félsziget atommentesítésén, a térségi béke és a stabilitás fenntartásán. Hszi azt hangsúlyozta, hogy a problémákat párbeszéd és konzultációk útján kell megoldani. Azt is megerősítette, hogy Peking nem fogadja el Észak-Korea nukleáris hatalmi ambícióit és határozottan ellenzi atomfegyver előállítására tett kísérleteit. Az elnök egyúttal kifejezte: Kína tartja magát a nukleáris és rakétaprogramját büntető ENSZ-szankciókhoz.