Gedeon napja van. | 2024.03.28

Moszkva: veszélyesen megközelített egy amerikai romboló egy orosz őrhajót

2016-06-28 13:50:47

 

Veszélyesen megközelítette az amerikai Gravely romboló az orosz Jaroszlav Mudrij őrhajót a Földközi-tenger keleti medencéjében, megsértve ezzel a nemzetközi szabályokat és a kétoldalú megállapodásokat - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

 

    A tárca szerint a június 17-én történt incidens során az amerikai Arleigh Burke-osztályú, irányítható rakétákkal felfegyverzett romboló 60-70 méterre közelítette meg balról az orosz hadihajót, majd annak útvonalát veszélyesen közel, a hajóorr előtt 180 méterre keresztezte. A védelmi minisztérium közleménye rámutatott, hogy a Jaroszlav Mudrij nemzetközi vizeken, állandó sebességgel haladt és nem tett veszélyes manővereket az amerikai hajó felé.
    Az orosz minisztérium szerint a Gravely személyzete és legénysége megszegte a hajók összeütközésére való figyelmeztetésre vonatkozó nemzetközi előírást, valamint egy 1972-es kétoldalú egyezményt, amelynek célja az incidensek megakadályozása a nyílt tengeren és az afölötti légtérben. A közlemény emlékeztetett rá, hogy a Pentagon az elmúlt időben szakmaiatlan magatartással vádolt meg orosz pilótákat és haditengerészeket. Az orosz katonai tárca hangsúlyozta, hogy ezzel szemben az amerikai haditengerészet "megengedi magának" a tengerhajózás biztonsági alapelveinek megsértését.