Gedeon napja van. | 2024.03.28

Enyhén csökkent a francia fogyasztók bizalma júniusban

2016-06-28 09:57:51

 

Enyhén csökkent júniusban a francia fogyasztók bizalma a francia statisztikai hivatal (Insee) szokásos havi felmérésének kedden közölt eredményei szerint.

 

    A májusi, kilencéves csúcsról, 98 pontról 97 pontra süllyedt a fogyasztói bizalmi index, a 100 pontos hosszú távú átlag közelében maradt. Elemzők is csökkenésre, 97 pontra számítottak.
    Az index 2001 januárjában 125 ponton érte el rekordértékét, és 2013 májusában és júniusában állt mindenkori mélypontján, 79 ponton. A májusi 98 pontnál jobb eredményt utoljára 2007 októberében mértek, akkor kereken 100 ponton állt a mutató.
    Júniusban is kedvezően alakult az alindexek többsége. Kissé javult a háztartások véleménye múltbeli pénzügyi helyzetükről és jövőbeni megtakarítási képességükről, a jelenlegi és a jövőbeni életszínvonal megítélésében viszont pesszimistábbá váltak a megkérdezettek. Mindazonáltal szinte teljesen eltűnt a munkanélküliségtől való félelem, a munkanélküliség miatt aggódók aránya 2008 júniusa óta nem tapasztalt mélységbe esett.
    Az árszínvonal megítélését illetően kicsit több háztartás érzi úgy, hogy az árak csökkentek, viszont emelkedett azok aránya, akik attól tartanak, hogy középtávon növekedni fognak az árak.
    Kevesebb mint egy évvel az elnökválasztás előtt a fogyasztói bizalom utóbbi hónapokban tapasztalt javulása jó hír Francois Hollande francia államfő számára, bár Hollande még mindig nem közölte, hogy indul-e újabb mandátumért. Nagy kérdés, hogy kitart-e a fogyasztók optimizmusa, miután a francia gazdaság törékeny fellendülését veszélybe sodorhatják a vitatott munkajogi reform miatti tüntetések, illetve az, hogy a népszavazás eredményeként megszűnhet Nagy-Britannia európai uniós tagsága.