Auguszta napja van. | 2024.03.29

Uniós forrásbevonást sürget az FM a tejpiaci válság kezelésére

2016-06-27 18:50:02

 

Rendkívüli uniós intézkedéseket, forrásbevonást sürgetett a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a tejpiaci válság kezelésére hétfőn Luxemburgban, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén.

 

    Nagy István az FM tájékoztatása szerint arra kérte az Európai Bizottságot, hogy a tanács július 18-i ülésén tegyen javaslatot rendkívüli intézkedések bevezetésére, mivel az ellátási lánc minden szereplőjének egyformán viselnie kell az alacsony jövedelmezőség és a veszteséges termelés okozta piaci terhet. Ennek enyhítése csak átfogó intézkedésekkel realizálható, amelyhez kiegészítő források bevonása is szükséges - tette hozzá.
    A közlemény rámutat: a gazdák likviditási problémáira megoldást nyújthat a közvetlen kifizetések előlegeinek előrehozott kifizetése. Magyarország tavaly élt ezzel a lehetőséggel, ami nagy segítséget jelentett a gazdáknak. Nagy István arra kérte a bizottságot, hogy idén is tegye lehetővé az emelt összegű előrehozott előlegfizetést - ismerteti a szaktárca.
    Az FM államtitkára kérte a nemzeti forrásból adható kölcsön vagy kamattámogatás bevezetésére vonatkozó december 31-i határidő meghosszabbítását is.
    Az uniós mezőgazdasági miniszterek meghallgatták azt a jelentést, ami az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről szóló rendelettervezet helyzetét taglalta. A jogszabályról szóló tárgyalások a 2016 második félévi szlovák elnökség alatt folytatódnak - olvasható az FM közleményében.