Gedeon napja van. | 2024.03.28

Liget Budapest - A PM ellenzi a közlekedési múzeum helyén tervezett "gigantomán" építkezést

2016-06-27 11:03:21

 

A Párbeszéd Magyarországért ellenzi a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum helyén tervezett "gigantomán építkezést", és továbbra is tiltakozik az egész Liget-beruházás ellen - mondta Szabó Rebeka, a párt szakpolitikusa, Zugló alpolgármestere hétfőn, a múzeum előtt tartott sajtótájékoztatóján.

 

    Szabó Rebeka a múzeum köré hétfőre virradóra vont kordonnal és az elkerítés ellen tiltakozó civilekkel kapcsolatban azt mondta: a kialakult helyzet jól mutatja, hogy a Városliget Zrt. és ezáltal a kormány hogyan képzeli el a beruházásról szóló egyeztetést. "Náluk az az egyeztetés, hogy kigyúrt, fekete pólós embereket küldenek, hogy az éj leple alatt engedély bemutatása nélkül lekerítsenek egy közterületet és a tiltakozókkal szemben a hatalom erejével lépjenek fel" - fogalmazott.
    Szabó Rebeka azt mondta: a múzeum lebontása után építkezés kezdődik, több szinten, több ezer négyzetméternyi kiállítótér és mélygarázs lesz a föld alatt, ez a "hatalmas gödör" pedig befolyásolja a talajvízviszonyokat, ártalmas lehet a környező házakra nézve és kiszáríthatja a szomszédos zöldterületeket.
    Szerinte hibás a városligeti fakataszter, így hiába állítja a Városliget Zrt., hogy a bontás miatt nem szükséges fákat kivágni, illetve, hogy a veszélyeztetett fákat átültetik, könnyű lesz majd "elcsalni", hogy valójában hány fát is kell kivágni az építkezés miatt. Valószínűleg sokkal több fa fog áldozatául esni ennek a "gimantomán építkezésnek", mint amit most állítanak - vélekedett.