Emma napja van. | 2024.04.19

Az Országos Diákparlament 2017-ben Székesfehérváron ülésezik

2016-06-27 10:28:13

 

Az Országos Diákparlament 2014 után 2017 februárjában ismét Székesfehérváron ülésezik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján a Fejér megyei városban.

 

    Sipos Imre elmondta, hogy a köznevelési rendszerben megvannak azok a fórumok, amelyeken a középiskolás diákság elmondhatja véleményét. Példaként említette, hogy sok iskolában kiváló diákönkormányzatok, több településen diáktanácsok működnek.
    A helyettes államtitkár fontosnak nevezte, hogy a kormányzat országosan is megismerje a diákság véleményét, ehhez pedig - jelezte - biztosítani kell országos fórumokat. Ennek legjelentősebb fóruma az Országos Diákparlament, amelyet a törvény értelmében háromévente kell összehívni - tette hozzá.
    Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester emlékeztetett arra, hogy már a 2014-es diákparlament idején jelezték, szívesen lennének ismét házigazdák. Mint mondta, ezúttal is az ország minden részéből több száz fiatal érkezik majd a városba, hogy a demokráciát tanulva, a felnőtteknek példát mutatva tárgyalják meg az őket érintő problémákat.
    Mészáros Attila (Fidesz) alpolgármester közölte, hogy a hagyományok szerint felmenő rendszerben lesz a küldöttválasztás: szeptemberben az iskolai küldöttek, október-novemberben pedig a megyei delegáltak kiválasztása történik meg, így összesen 320 fiatal érkezik majd a városba.
    A háromnapos rendezvény plenáris üléssel kezdődik, majd szakképzési, felsőoktatási és köznevelési fórumok következnek. A második napon szekcióülések lesznek, a küldöttek által megfogalmazott ajánlásokat pedig - zárónyilatkozat formájában - a zárónap plenáris ülésén átadják a kormány képviselőjének.