Gedeon napja van. | 2024.03.28

Brexit - Uniós források: Cameron várhatóan nem fogja bejelenteni országa kilépési szándékát a jövő heti EU-csúcson

2016-06-26 19:26:12

 

David Cameron brit miniszterelnök várhatóan nem fogja hivatalosan bejelenteni Nagy-Britannia kilépési szándékát az uniós állam-, illetve kormányfők jövő heti csúcstalálkozóján - erről adott tájékoztatást egy magas rangú uniós tisztségviselő vasárnap.

    "Arra számítunk, hogy Cameron ismerteti a népszavazás végeredményét és a nagy-britanniai helyzetet (...), arra viszont nem, hogy megindítja a Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti mechanizmust" - mondta a diplomata a tagállami kormányok képviselőinek vasárnapi tanácskozása után.
    Az uniós intézmények és az európai parlamenti frakciók vezetői pénteken a kiválási tárgyalások mihamarabbi megkezdésére szólították fel Nagy-Britanniát, amelynek lakossága az EU-ból való távozás mellett döntött az egy nappal korábbra kiírt referendumon. Ehhez azonban a brit kormánynak először hivatalosan be kellene jelenteni az ország kilépési szándékát, ami egyelőre úgy tűnik, hogy akár októberig is várathat magára.
    A neve elhallgatását kérő illetékes kijelentette, "mindenki megérti, hogy jelen pillanatban eléggé válságos a helyzet Nagy-Britanniában". Mint mondta, Cameron a beszédében várhatóan arra is ki fog térni, hogy terveik szerint mikor és hogyan kerül sor a szigetország kilépésére az Európai Unióból.
    "A többi uniós vezető álláspontja az, hogy készen állnak a folyamat mielőbbi elindítására, ezt kívánja meg Nagy-Britannia és az Európai Unió érdeke is" - közölte a diplomata.
    Kedden huszonnyolcas körben tárgyalnak az uniós állam-, illetve kormányfők, a szerdai napon azonban már csak a bennmaradók maradnak majd Brüsszelben, hogy a britek kilépésének következményeiről és a "kiválási folyamatról" egyeztessenek.
    Nagy-Britanniában csütörtökön tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A hivatalos adatok szerint a brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.