Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kövér László: a britek kilépésével csökken az unió ereje és súlya

2016-06-25 09:32:00

 

Nagy-Britannia kilépésével az Európai Unió ereje, súlya csökken, és Magyarország érdekeinek jobban megfelelt volna, ha a britek a bennmaradás mellett voksolnak - értékelte a brit EU-népszavazás eredményét pénteken az MTI-nek nyilatkozva Kövér László. Az Országgyűlés elnöke az interjúban a Brexiten kívül belpolitikai történésekről beszélt és kitért a magyar labdarúgó-válogatott eredményeire is.

 

    Kövér László emlékeztetett: az Egyesült Királyság és Magyarország, illetve a visegrádi négyek az unió jövőjéről szóló vitákban a legtöbb kérdésben azonos álláspontot képviseltek. Ezek a viták folytatódnak a jövőben is, ám azok politikai ereje csökken, akik ellenzik az unió egyfajta egyesült államokká alakítását - tette hozzá. Szerinte a britek többsége azért szavazott a kilépésre, mert elegük volt abból a brüsszeli politikából, amit ők diktátumként, a mindennapjaikba való kiszámíthatatlan és túlzó beleszólásként éltek meg. Az unió tekintélyét csorbíthatta a brit szavazók szemében az a tehetetlenség és tehetségtelenség is, amivel az EU a migrációs válságot kezelte - mondta Kövér László.
    Arra a kérdésre, hogy felvetődik-e a britek távozásával Magyarország kilépésének gondolata is, az Országgyűlés elnöke egyértelmű nemmel felelt. "Ebben a pillanatban úgy látom, hogy az Európai Unión kívül Magyarországnak sokkal nehezebb lenne boldogulnia, sokkal nehezebb lenne a polgári Magyarország építését folytatni" - mondta. Ugyanakkor megjegyezte, ha az unió nem változtat a politikai irányon, ha egyfajta elitklubbá válik, amelyben a brüsszeli bürokrácia és némely régi tagállam politikai elitje megmondhatja mindenkinek, hogy "merre van előre", akkor lehet olyan szituáció, amelyben Magyarországnak több kára származik a bennmaradásból, mint a kilépésből. "De ha az unió irányt változtat, akkor nem hiszem, hogy ezt a kérdést a közeljövőben fel lehet vetni" - szögezte le. 
    Navracsics Tibor azon nyilatkozatát is értékelte Kövér László, amelyben az uniós biztos azt fejtegette, hogy az Európai Bizottság Magyarországgal szemben nem folytat zsaroló tevékenységet, kötelező betelepítési kvóta nincs, csak a legális menedékkérőket oszthatják majd el, ezért a kormány népszavazást megelőlegező plakátkampánya nehezen értelmezhető Brüsszelben. A házelnök azt mondta: mélyen sajnálja, hogy "Navracsics Tibort a brüsszeli levegő ilyen gyorsan megfertőzte". Kövér László szavai szerint miközben elfogadja és tiszteletben tartja, hogy az Európai Bizottság tagjai nem az őket delegáló államok, nemzetek érdekeit képviselik, hanem egyfajta összeurópai nézőpontot, nem tartja "egészségesnek", ha valaki ilyen rövid idő alatt elszakad a hazai realitásoktól. Az Országgyűlés elnöke úgy véli, lehet játszani a szavakkal, hogy nincsen kötelező kvóta, csak szankciókkal megerősített menekültszétosztás, amely nélkülözi az önkéntesség minimumát is, "de a lényeg a lényeg, hogy ez egy erőszakos brüsszeli politika, ami ellen Navracsics úrnak is fel kellene emelnie a szavát".
    Jövő májusban jár le Áder János köztársasági elnök mandátuma. Ezzel kapcsolatban Kövér László azt mondta, hogy ő szívesen szavazna képviselőként az Országgyűlésben Áder János újabb elnöki mandátumára. Hozzátette, hogy a politikus annak idején egyetlen ciklust vállalt, de "az én fejemben ez nem zárja ki, hogy a második ciklust is elvállalja". Ugyanakkor hozzátette, nem tud arról, hogy ezzel összefüggésben bármiféle tárgyalás, beszélgetés kezdetét vette volna. Áder János eddigi tevékenységét egyébként úgy értékelte, hogy minden magyar választópolgár részéről elismerést érdemel, mert mind belföldön, mind külföldön méltósággal és korrekten képviseli a nemzeti érdekeket.
    Az Országgyűlés elnöke mellébeszélésnek nevezte az aktív politizálásnak búcsút intő Schiffer Andrásnak azt az indokát, hogy az új házszabály miatt kiüresedett a parlamenti munka. Schiffer András távozásához az LMP éléről a legtöbb köze saját pártja sikertelenségének van - mondta. Véleménye szerint az új házszabály egyáltalán nem üresítette ki a parlamenti vitákat. "Ha valami kiüresíti, akkor például az LMP-re is jellemző üres demagógia, ami intellektuálisan meglehetősen deprimáló" - fogalmazott.
    Azt, hogy a jobbikos Novák Előd is visszaadta parlamenti mandátumát, Kövér László úgy kommentálta, hogy neki egyáltalán nem fog hiányozni. 
    Kitért arra is: nem tudja konkrétan, hogy a kormány mikor költözik ki a Parlamentből. Egy érvényes határozat szerint a határidő idén március 15-én lejárt. Mint mondta, eddig a szovjet csapatok magyarországi állomásozását tekintette a leghosszabb ideiglenességnek, ""de sajnálatos módon ebben a tekintetben az egymást követő demokratikus kormányok ezt a rekordot megdöntik azzal, hogy a végrehajtó hatalom ideiglenesen és teljesen jogcím nélkül mindmáig a törvényhozás épületében állomásozik, továbbvíve azt a kommunista örökséget, amit 1990-ben az elvtársak itthagytak".
    Kövér László a foci Eb-ről elmondta: a magyar válogatott teljesítménye nem is gólokban és pontokban mérhető, hanem szemlélet- és mentalitásváltásban, amely akkor is szimpátiát keltett volna a magyar szurkolókban, ha nem jutunk a legjobb 16 közé. Szerinte az, hogy ennek a nemzetnek mennyire szüksége van a sikerre, a közös élményekre, pártállástól függetlenül, mind a stadionokban, mind az utcákon látható. "Nagyon sajnálom, hogy vannak néhányan, akik ezt sem képesek elviselni, mert ebben sem látnak mást, csak politikát"- mondta az Országgyűlés elnöke.